"Nakon našeg demantija da je Fuad Kasumović lišen slobode, a koju su neki mediji prenijeli na osnovu njegove objave na Facebooku, javila se njegova advokatica koja je kazala da nije u bjekstvu te da sarađuje sa istražiteljima. Više informacija moći ćemo dati kasnije", najavila je Redžić.

Kasumović je ranije na svom Facebook profilu napisao: "Nisam u bjekstvu, stalno sam bio dostupan organima. Bio sam na službenom putu”. Pritom je za ovu, "spektakularno pripremljenu i organizovanu akciju", optužio SDA medije i kriminalne strukture SDA i Tužilaštva, a napisao je kako je odlučio "dobrovoljno pristupiti na razgovor sa istražiteljima".

SIPA je izvršila pretrese na 11 lokacija na području Zenice i Srednjebosanskog kantona, kao i prostorija Gradske uprave Zenica. 

Okupili se građani koji podržavaju Kasumovića

U Zenici je danas organizovana press konferencija stranke Zenička inicijativa povodom akcije SIPA i privođenja gradonačelnika Fuada Kasumovića. Istovremeno se ispred Gradske uprave okupilo nekoliko stotina građana koji podržavaju Kasumovića.

Dok su Kasumovićeve stranačke kolege saopštavale da je gradonačelnik na ispitivanju u prostorijama SIPA u Sarajevu te da je nevin, ispred Gradske uprave građani su iskazivali podršku prvom čovjeku Zenice.

Ispred Gradske uprave Zenica okupilo se više stotina građana Zenice koji su skandirali "Fudo, Fudo". Okupljeni građani nose i fotografije s Kasumovićevim likom.

U ime "Zeničke inicijative Kasumović Fuad" obratio se vijećnik u Gradskom vijeću Zenice Kenan Uzunović, koji je kazao da je "današnje hapšenje instrukcija SDA i njihovog vrha".

"Ovakav čin smo očekivali jer je riječ o montiranom procesu koji instruira SDA i vrh stranke. Hapšenje gradonačelnika se vuče od lokalnih izbora, a medijska hajka koja traje pet godina i novinari koji su instrukcijom tužilaštva i pravosuđa prenoćili ispred kuće gradonačelnika rezultrala je današnjom akcijom. Mi smo od Tužilaštva nekoliko stotina metara, Kasumović se više puta odazivao izjavama. Pojedini novinari, kao i pojedini političari sanjaju da vide Kasumoviću lisice na rukama", kazao je Uzunović, prenosi Klix.

Dodao je da je izuzimanjem imovine povećan kapital Gada Zenice, kao i organa uprave FBiH te da je on kriv jer je zaštitito imovinu građana.