Konstatovano je ovo na sastanku predstavnika bijeljinske Gradske uprave, srednjih škola, Privredne komore, Udruženja “Preduzetnik” i Zavoda za zapošljavanje koji su razgovarali danas o klasifikaciji zanimanja, odnosno, usklađivanju upisne politike sa tržištem rada.

Predsjednik Aktiva direktora srednjih škola Semberije Duško Đurić rekao je da je ovo dobra prilika da škole, zajedno sa privrednim subjektima, privrednom zajednicom, Biroom za zapošljavanje i ostalim akterima razmijene dosadašnja iskustva i na osnovu toga kreiraju buduću upisnu politiku.

On je naglasio da je riječ o suštinskom sastanku, budući da se kroz upisnu politiku oblikuje plan ekonomskog razvoja grada.

– Danas smo konstatovali da u Bijeljini ima 958 učenika koji će završiti deveti razred, što je za gotovo 90 više nego lani. To je nešto čime se rijetko koja sredina u Republici Srpskoj može pohvaliti – rekao je Đurić novinarima u Gradskoj upravi nakon sastanka.

Đurić je napomenuo da upravo ta činjenica daje mogućnost da se napravi dobra upisna politika koja će odgovarati potrebama tržišta rada, te najavio da je plan da u idućoj školskoj godini bude upisano od 40 do 42 odjeljenja, od po 24 đaka.

Šef Odsjeka za obrazovanje i nauku, nevladine organizacije, omladinu i porodičnu zaštitu u Odjeljenju za društvene djelatnosti grada Bijeljine Ljubica Mlađenović rekla je da Gradska uprava više godina organizuje ovaj sastanak sa partnerima povodom kreiranja upisne politike u srednje škole.

– Zaključci koji su danas doneseni biće upućeni, prije svega, Aktivu direktora, kao i Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske. Nadamo se da će ih resorno ministarstvo uvažiti – navela je Mlađenovićeva.

Milorad Stević, izvršni direktor Područne zanatsko-preduzetničke komore Bijeljina, izjavio je da su sa velikim zanimanjem pristupili današnjem sastanku, koji smatraju veoma važnim.

– Ovakvi sastanci daju određene rezultate, u smislu utvrđivanja potreba privrede i upisne politike na području grada. Sa zadovoljstvom mogu da kažem da nailazimo na sve više sluha u smislu upisa deficitarnih zanimanja. Mi smo direktorima srednjih škola ponudili spremnost našeg članstva u pogledu obavljanja učeničke prakse u zanatsko-preduzetničkim radnjama na području grada – naveo je Stević.

Stević, koji je i izvršni direktor Gradskog zanatsko-preduzetničkog udruženja “Preduzetnik”, istakao da je to veoma bitno budući da su sami direktori naveli da se suočavaju sa problemom obavljanja učeničke prakse.

– Mi smo sa resornim ministarstvom postigli sporazum prema kojem se učenička praksa može obavljati u zanatsko-preduzetničkim radnjama, gdje je vlasnik radnje ujedno i mentor, odnosno onaj ko prati i prezentuje odvijanje prakse – rekao je Stević.

On je napomenuo da su na području Bijeljine i dalje deficitarna sva građevinska zanimanja, počevši od armirača betona, pa sve do krovne konstrukcije.

– Budući da je Bijeljina veliko gradilište, to će sigurno i u budućnosti biti trend. Fali nam i vodoinstalatera, elektroinstalatera, električara, auto-mehaničara, servisera bijele tehnike, mesara – ukazao je Stević.

On je rekao da je konstatovano da je, u drugoj polovini prošle i u ovoj godini na području Bijeljine, kada je riječ o preduzetništvu, vidljiva značajna ekspanzija u oblasti sektora informacionih tehnologija.

– To pokazuje da bijeljinski preduzetnici prate savremene trendove – ocijenio je Stević.

On je naveo i da su uvažena njihova ranija ukazivanja da na području grada fali slastičara, te će u Srednjoj stručnoj školi u Janji biti upisano pola odjeljenja đaka koji odaberu to deficitarno zanimanje.