Episkop Fotije je poželio srećan praznik nakon lomljenja slavskog kolača i izrazio nadu da će epidemija ubrzo proći i da će se moći živjeti, raditi i disati punim plućima, kao što je bilo prije.

Direktor RiTE “Ugljevik” Čedomir Stojanović naglasio je da je ovo poseban dan za Termoelektranu, koja je na današnji dan prije 26 godina ponovo pokrenula blok nakon više od tri godine zastoja.

“Ovo je jedan od najsvečanijih dana Termoelektrane, koja ove godine ispunjava sve zacrtane planove, koji su ne baš mali. Izuzetno su optimistično postavljeni”, rekao je Stojanović novinarima.

Stojanović je rekao da će preduzeće do kraja godine uspjeti da ispuni zacrtane planove – da proizvede više od 1.620 gigavat-časova struje.

“Zadržali smo primat u proizvodnji električne energije. Najveći smo u Republici Srpskoj i najviše proizvodimo”, istakao je Stojanović.

On je ukazao da je ova godina jako teška jer je došlo do nestašice pojedinih energenata.

“Bez obzira na to mi se borimo i uspjećemo da ostvarimo zacrtane planove – i proizvodne i finansijske. Računamo da ćemo ovu godinu završiti sa pozitivnim finansijskim izvještajem”, rekao je Stojanović.

Stojanović je naveo da svake godine podmlađuju kolektiv, ali i najavio da će preduzeće poslije Nove godine ući u reorganizaciju.

“U planu je da se broj radnika smanjuje. Prvo će biti smanjen broj radnika starije životne dobi kroz stimulativne otpremnine. Već se donosi plan sistematizacije, plan reorganizacije i plan stimulativnih otpremnina”, rekao je Stojanović.

On je napomenuo da će reorganizacija ići u više etapa, a plan je da u januaru broj radnika bude smanjen za 80 do 90.

Stojanović je rekao da je ove godine bilo klasičnih investicija, onih koje su se odnosile na remont, obnovljen je dio mehanizacije na Rudniku, ali nije bilo kapitalnih ulaganja.

“Godina koja je planirana za kapitalne investicije je 2024, kada je planiran kapitalni remont i da se uradi veliki zahvat na Termoelektrani, kako bi ona mogla da funkcioniše, kako je planirano ovdje u Ugljeviku, do 2050. godine”, napomenuo je Stojanović.

On je napomenuo da je sistemu za odsumporavanje u funkciji, potpuno ispunjava zahtijevane parametre, ali da nije radio čitave ove godine zbog nekih tehnoloških stvari.

Rukovodilac smjene u proizvodnji električne energije Nemanja Spasojević, koji u ovom preduzeću radi šest godina, rekao je da se radi u tri smjene kako bi se obezbijedio konstantan proces rada, u čemu uspijevaju.

Tehnički rukovodilac radne cjeline “Otkrivka” Bojan Bojić, zaposlen je devet godina, kaže da posao na Rudniku nije lak, prije svega jer se radi 24 časa tokom cijele godine.

“Ipak je velika privilegija raditi u ovom preduzeću i ostvarivati planirane normative na Rudniku, koji su preduslov za stabilan rad Termoelektrane i proizvodnju električne energije, od koje svi zavisimo”, napomenuo je Bojić.