Kako prenosi BIRN, Pravobranilaštvo BiH zatražilo je da se zahtjev odbaci kao neosnovan.

Almina Pilav, pravna zastupnica Fahrudina Radončića, na pripremnom ročištu podsjetila je da je Fahrudin Radončić uhapšen 25. januara 2016. godine zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela, ometanja rada pravosuđa, te primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Takođe je navela da mu je, na prijedlog Tužilaštva BiH, 27. januara te godine određen jednomjesečni pritvor.

Ona je podsjetila da je Radončić u tom periodu obavljao funkciju delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Pilav je istakla kako je njen branjenik u pritvoru proveo ukupno 66 dana, od čega 15 u kućnom pritvoru.

Kako je navela, mjere zabrane prema njenom branjeniku trajale su ukupno 158 dana, tokom čega je, kako je rekla, pretrpio "duševne boli zbog povrede slobode, kretanja, časti i ugleda".

"Kako je integritet ličnosti tužitelja grubo napadnut, smatramo da je potrebno dati satisfakciju u vidu novčane naknade nematerijalne štete", istakla je Pilav, koja je priložila više od 40 materijalnih dokaza.

Pomoćnik državnog pravobranioca Mladen Draganić je rekao da je tužbeni zahtjev neosnovan i zatražio da se odbije.

On je rekao da se ni u jednom zakonu "ne primjenjuje pravo za naknadu štete za određivanje mjera zabrane, niti za vođenje krivičnog postupka".

Postupak će biti nastavljen 25. januara 2022. godine, kada će biti raspravljano o osnovi i visini tužbenog zahtjeva Fahrudina Radončića, koji će biti saslušan u svojstvu oštećenog. Na ročištu je planirano saslušanje i vještaka medicinske struke, prenosi BIRN.