U saopštenju Ambasade navodi se da je juče u sjevernom dijelu Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija mješovita patrola Kfora i lokalne policije zaustavila vozilo sa srpskim registarskim tablicama u kojem su se nalazila četiri državljanina Rusije.

"Pošto nisu imali pasoše, bili su odvedeni u policijsku stanicu južnog dijela Kosovske Mitrovice, gdje je lokalno tužilaštvo donijelo odluku o privođenju na 48 sati da bi se ustanovio identitet i okolnosti boravka u pokrajini", dodaje se u saopštenju.

U Kosovsku Mitrovicu odmah se uputio saradnik Kancelarije Ambasade Rusije u Srbiji u Prištini, kojem je obezbijeđen pristup sunarodnicima.

"Shodno njihovim riječima, ušli su na Kosovo iznajmljenim vozilom na putu do Novog Pazara, gdje su išli da obiđu turističke atrakcije, i to slučajno, u skladu sa uputstvima navigacionog uređaja. Administrativna linija između pokrajine Kosovo i Metohija i centralne Srbije na mjestu prelaska na lokalnom putu nije bila ni pod čijom kontrolom", navodi se u saopštenju.

Iz Ambasade ističu da je ruskim državljanima obezbijeđena hrana, usluge advokata, za slučaj ako to bude potrebno, medicinska pomoć.

Danas je u sudu u Leposaviću protiv njih pokrenut postupak po ubrzanoj proceduri, a odluka se očekuje u najkraćem roku, dodali su iz Ambasade Rusije.

"Putem Kancelarije Ambasade Rusije u Srbiji u Prištini nastavljamo da preduzimamo svestrane napore da bi se situacija riješila što prije", navodi se u saopštenju.