Doktor Kajl Merit, koji je odgovoran za dijagnozu datu pacijentu iz Nelsona oboljelog od astme, naglasio je da je ovo prvi put u protekloj deceniji da je klimatska promjena uzrok problema, prenosi britanski dnevnik "Indipendent".

"Ukoliko ne vidimo uzrok i samo liječimo simptome, onda ćemo i dalje zaostajati. Jednostavno, pokušavam da shvatim šta se dešava", naglasio je Merit.

Kanada je tokom juna bila suočena s neuobučajeno jakim talasom vrućina koji je potom pratio gust smog uzrokovan šumskim požarima.

Britanska Kolumbija nalazi se na krajnjem zapadu Kanade i premašila je temperaturne rekorde u junu koji su uzrok smrti najmanje 500 ljudi. Šumski požari uticali su da kvalitet vazduha bude 43 puta gori od prihvatljivih nivoa tokom jula i avgusta.

Dijagnoza koju je dao doktor Merit dovela je do toga da i ostali ljekari iz provincije pokrenu inicijativu pod nazivom "Ljekari i medicinski tehničari za planetarno zdravlje".

Profesionalni radnici zdravstvenih službi koriste ovu grupu za zastupanje boljeg zdravlja zaštitom ekologije.

Ekstremni vremenski uslovi u Kanadi jedan su od niza problema s kojim se svijet suočava zbog klimatskih promjena.

Svjetski lideri na Konferenciji UN o klimatskim promjenama u Glazgovu vrše pritisak da se odrede stroži ciljevi u borbi protiv klimatskih promjena kako bi se spriječile mnogo teže posljedice i obećavaju da će smanjiti emisije štetnih gasova kako temperatura ne bi rasla više od dva stepena Celzijusa.

Međutim, stručnjaci za klimu smatraju da je to nedovoljno.