-U okviru plana svojih aktivnosti sam sebi zacrtao vrlo važnu obavezu.Stalno se interesujem i činim koliko god mogu kada je riječ o povratnicima i njihovim pravima.Elementarni je red da kada dođem u neku lokalnu zajednicu da posjetim gradonačelnika.Takođe je elementarni red da prvi čovjek lokalne zajednice razgovara sa članom Predsnjedništva BiH.Zahvaljujem se gradonačelnika što brine o povratnicima, jer vodi računa o svakom gradjaninu ovog grada.To je put, jer treba voditi računa o ravnopravnosti svih građana.-istako je član Predsjedništva BiH.

Džaferović se zatim fokusirao na razvoj lokalne zajednice.

 -U okviru svega pomenutog jeste i razvoj lokalne zajednice.Danas me gradonačelnik upoznao sa planovima za unapređenje Bijeljine.Koliko je do mene, pomoću svojom ulogom u predsjedništvu BiH.-rekao je Džaferović, a zatim dodao da građani BiH žive u jednoj vrlo uzavreloj atmosferi.

 -Vrlo je bitno da sve što se dešava na političkoj sceni nema uticaja na suživot građana u Bijeljini i cijeloj državi.Zato pozivam sve ljude da postupaju mirno i racionalne, da sebave uobičajenim poslovima.

 Na pitanje da li Armija BiH koju veliča u svojim istupanjima, učinila zločine nad Srbima tokom rata u BiH,Džaferović je rekao.

 -Ne bih ovu posjetu dovodio u vezu sa bilo kakvim politikanstvom.Rekli ste da morate postaviti ovo pitanje.Ja Vas potpuno razumijem.Poštujem istinu i odluke sudova.Došao sam u dobroj misiji i želim tako i da odem.-bio je kratak član Predsjedništva BiH.

 Džaferović je poručio da se zalaže za jedinstvenu BiH sa dva entiteta.I rekao da mladi ljudi odlaze iz države te pozvao prisutne da pričaju o životnim temama kao što je izgradnja autoputa Beograd-Sarajevo. Osvrnuo se i na moguće unaprijeđenje saobraćajnice između Tuzle i Bijeljine i podržao takvu inicijativu.

 Ljubiša Petrović je istakao da je sa Džaferovićem pričao o svim životnim pitanjima, o posebnu o kvarovima vodovodne mreže koja ide prema Janji.

 -Azbesne cijevi su u katastrofalnom stanju i moraju se mijenjati.Već smo uputili zahtjev prema Vodovodu i Kanalizaciji da se obnovi vodovodna mreže prema Janji.Takođe ćemo poraditi po pitanju uređenja školskih igrališta u Janji.Narod koji živi na području Bijeljine mora se osjetiti važan jer zato smo izabrani.-poručio je gradonačelnik Bijeljine.

 -Pričali smo o izgradnji kapitalnih projekata na području Bijeljine kao što su novi Vatrogasni dom,gasifikacija,autoput i nova poslovna Industrijska zona 4. Kao gradska uprava smo se uhvatili u koštac sa svim onim stvarima koje smo dobili u naslijeđe,Takođe je pravo vrijeme da se upustimo u projekat eksproprijace zemljišta kako bi smo što prije izgradili nasipe i zaštili žitelje Semberije od novih poplava.-naglasio je Petrović

 Na konstataciju novinara da su se društvene mreže i portali usijali oko posjete Džaferovića Bijeljini i da neki traže njegovu ostavku,Ljubiša Petrović je to prokomentarisao sljedećim riječima.

 -Teme sa gosp.Džaferovićem su bile isključivo ekonomska situacija, vođenje računa o svakom čovjeku i pojedincu.-završio je svoje izlaganje na ovu tenu.

 Gradonačelnik nije konkretno odgovorio na postavljenjo pitanje, skrenuvši temu na Dejtonski sporazum i izjavu Aleksandra Vučića.