Košarkaški savez Republike Srpske donio je odluku da se klubovi iz RS, kao i sudije i delegati ne pojave na terenima sve dok Upravni odbor Košarkaškog saveza BiH ne donese validne odluke, kako za prošlu, tako i za novu sezonu.

Kancelarija Saveza je nedavno obavila žrijeb parova za sezonu koja je trebala početi ovog vikenda, međutim od starta bh. prvenstva u obje konkurencije neće biti ništa. Iako se generalni sekretar KS BiH Amer Čolan nada da će se klubovi koji su se našli u žrijebu pojaviti na terenu, iz KSRS su jasni pri stavu da prvenstvo mora biti odgođeno. Na posljednjoj sjednici konstatovano da ni jedan potreban akt nije usvojen da bi šampionat BiH mogao krenuti. Zanimljivo je da je na sjednici prisustvovao i prvi čovjek Sparsa, Nihad Selimović, koji je podržao ove zaključke.

 “Ono što je definitvno jeste da nema košarke ovog vikenda, dok se god ne donesu validne odluke UO KS BIH, vezane za propozicije i kalandar takmičenja po statatu KS BiH, to je jedino legalno. To je stav KSRS i klubova, s tim da je zaključak posljednjeg sastanka da se što prije održi sastanak i postigne dogovor, jer je stav da svi klubovi žele da igraju, ali preko nekih stvari se nemože preći”, rekao je član UO KSBiH, Siniša Kovačević.

On je dodao da je predsjednik Saveza Boris Spasojević u par navrata pokušavao da sazove sastanak, međutim prije svih predstavnici iz KS Herceg Bosna su bili protiv toga.

“Situacija nije dobra. Klubovi moraju igrati, postoji opcija i igranje lige Republike Srpske sa još nekim klubovima. Vidjećemo, naš stav je jasan, dok god ne bude zvaničnih odluka Upravnog odbora neće se ništa promjeniti”, istakao je Kovačević.

S druge strane, generalni sekretar Amer Čolan još uvijek ne zna hoće li se klubovi pojaviti ovog vikenda na terenima

“Vidjećemo šta će biti, hoće li se u međuvremenu sastati UO, po svemu sudeći neće, jer neće da se sastane. Ovo je po meni urušavanje Saveza od pojedinaca koji neće da poštuju pravilnik”, kaže Čolan.

Podsjetimo, bh. košarka se našla u slijepoj ulici na kraju prošle sezone koja je završila neslavno, neodigravanjem fajnal-fora, proglašenjem Širokog za prvaka, te izbacivanjem Igokee, Borca i Sparsa u niži rang od strane komesara takmičenja, a čije odluke je kasnije pobila Takmičarska komisija. Sve to nije verifikovao Upravni odbor, pa se došlo do po svemu sudeći bezizlazne situacije.

Ovog vikenda u prvom kolu trebali su se sastati: Sloboda – Široki, Radnik – Bratunac, Promo – Leotar, Posušje – Bosna Royal, Mladost – Čelik u muškoj, te Orlovi – Fenix, Jedinstvo – Konjic, Čelik – Leotar, Banovići – Lavovi i Brčanka – Plej of u ženskoj konkurenciji.