U proteklom periodu sjednica Skupštine USK zakazivana je u nekoliko navrata, ali nije održana zbog nepostojanja kvoruma. Iz Stranke demokratske akcije (SDA) pozivaju na formiranje šire parlamentarne koalicije, u kojoj ne bi bilo Narodnog evropskog saveza, kojem pripada i kantonalni premijer Mustafa Ružnić.

Predsjednik Kluba SDA u Skupštini USK Jasmin Musić navodi kako je Vlada opterećena nizom koruptivnih afera, zbog čega treba da ode s političke scene.

"Ured za reviziju institucija u Federaciji BiH istakao je u svom izvještaju da je u preduzeću 'Unsko-sanske šume' tokom prošle godine zaposleno 255 novih radnika čiji prijem nije izvršen u skladu sa zakonskim propisima. Takav pristup doveo je do gubitaka u poslovanju od 2,6 miliona maraka", istakao je Musić.

Iz SDA zamjeraju i, kako ističu, netransparentnu distribuciju poticajnih sredstava privrednim subjektima tokom perioda pandemije, finansijske malverzacije u Zavodu za zdravstveno osiguranje USK, nezakonito trošenje namjenskih sredstava dobijenih od strane Vlade FBiH, loše upravljanje migrantskom krizom i brojne druge afere.

"Zbog svega ovoga bilo je očekivano da će Vlada ostati bez podrške svojih partnera i sada nemaju većinu u Skupštini. Mi pozivamo ostale političke subjekte i spremni smo na jednu široku kolaliciju kako bismo izašli iz ovoga ćorsokaka", istakao je Musić. Odgovor na optužbe iz redova opozicije stigao je od premijera Ružnića, koji kaže kako je Vlada kojoj je na čelu naslijedila ogromna dugovanja i katastrofalno stanje u budžetu, te da je ono u proteklom periodu u dobroj mjeri popravljeno.

"Kada je riječ o nezakonitom zapošljavanju, dolaskom na vlast utvrdili smo kako je samo u sektoru obrazovanja nezakonito zaposleno 320 osoba. Zatekli smo ogromnu rupu u budžetu i finansijska dugovanja koja su iznosila 82 miliona maraka, kreditne obaveze koje nisu servisirane nekoliko godina. Vlada kojoj sam na čelu uspjela je vratiti 22 miliona maraka dugovanja i stabilizirati finansijske tokove", kazao je Ružnić.

Prema njegovim riječima, namjera SDA je da blokadu s viših nivoa vlasti prenese u Unsko-sanski kanton te ih je pozvao da ne podmeću klipove u točkove razvoja ovog kantona.

Inače, politička situacija u Unsko-sanskom kantonu se zakomplikovala kada su podršku aktuelnoj vladi, koju predvode kadrovi NES-a i SDP-a, uskratili Naša stranka i Pokret za modernu Krajinu.

Istovremeno, predstavnici ovih političkih subjekata zasad nemaju namjeru da koaliraju s opozicionim blokom, pa je trenutno politička pat pozicija.