Sastanak je nabijen emocijama, a kosovski Srbi iznijeli su predsjedniku primjere maltretiranja kojim su izloženi:

– Da li ćemo sahranjivati braću kao 1999. – pitala je predsjednika Srbije sestra Srećka Sofronijevića koji je danas ranjen u akciji ROSU i KPS.

– Da li će država stati iza nas ili ćemo sami braniti. Hoćemo li doći u situaciju da nemamo lijekove, platimo osnovne stvari. Sve su nam ukinuli – rekla je ona, prenosi Blic.

Rekla da su došli u situaciju da moraju u Rašku po lijekove, da za to plaćaju taksi jer nemaju prevoz.

– Ne znam više šta da radim. Sin je morao da ode sa Kosova, radio je u policiji. Željna sam svog sina, svojih unučića. Da li i ja sada moram da napustim svoje ognjište, kao devedesetih godina? – upitala je ona.

Jedan od Srba sa Kosova rekao je da situaciju na Kim ne može vie da izdrži.

– Terorišu narod, došli sa idejom da hapse švercere, ali sa bojevom municijom. Mi to ne možemo više da tolerišemo, ako hoćete da nas zaštitite, molimo vas,. Mi više dalje ne možemo da izdržimo – čulo se na sastanku.

Više Srba koji prisustvuju sastanku reklo je da su pripadnici ROSU pucali nasumice.

– Ranili su dečka pored nas, šta je sljedeće? Samo želimo da znamo da imamo pomoć države i ljude kojima vjerujemo – rekao je jedan od prisutnih građana.

Vučić rekao kosovskim Srbima da će saslušati sve što imaju da kažu:

– Neću moću da vam kažem sve što znamo jer ćemo neke stvari morati da ostavimo za manji skup i svakako bez kamera. Na kraju ću odgovoriti na sve što imate da mi kažete i da pokušamo da se dogovorimo šta nam je u narednom periodu činiti – rekao je Vučić.

Predsjednik je upitao predstavnike Srba na KiM da li su tražili prisustvo medija na šta je dobio potvrdan odgovor.

– Ne razumijem zašto će nam kamere na ovakvom sastnaku, ali poštovaću vaš izbor. Saslušaću vas sat ili dva, možda i duže, ali ću odgovoriti na sva vaša pitanja – rekao je Vučić.

Predsjednik Srpske liste Igor Simić rekao je da je zaprepašćen dešavanjima u Mitrovici i da je morao da popije lijekove za smirenje.

– Razumio bih da su nas prebijali kundacima i pendrecima, ali da neko puca na ovaj narod ne mogu da razumijem. Ako se ovako nešto desi ponovo mi ćemo imati opšti otpor – rekao je Simić.

Za riječ se javio i otac četvoro djece.

– Imam četvoro djece, mi više ovaj teror ne možemo da izdržimo. Mi ćutimo i trpimo, ali više ne možemo. Ja nisam spreman goloruk da idemo na njih, oni su sve sporazume prekršili, možete li da nam pomognete, da se izborimo, da znamo na čemu smo? – upitao je jedan od Srbina.

Miloš Rakić (25) rekao je da su ih jutros probudili pripadnici ROSU, i to udarcima kundacima o vrata.

– Desilo se danas nešto najcrnje, bilo je i ranije, ali mi više nemamo kud. Ovo je bilo čisto terorisanje naroda. Veliku žrtvu smo podnijeli svih ovih godina – rekao je Rakić.

Prije Vučića u Rašku su doputovali ministar odbrane Nebojša Stefanović i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović.

Nakon obraćanja pojedinih Srba sa KiM, predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se prisutnima na sednici.

"Neću previše o prošlosti, ni o tome koliko nas je bilo ranije, kako smo spali na 11 odsto... Neću da idem kroz loša rešenja od '99, ćutanje na naš pogrom. Gde su se predstavnici države sakrivali ispod stola, pravili se da vezuju pertle, i kada je Priština proglasila sopstvenu nezavisnost, a mi smo u Beogradu ćutali", rekao je Vučić.

On je dodao, kako ne želi da poseća na to šta se dešavalo 2011. godine, kada su prisutni momci proganjani od sopstvene države.

"Znam ja šta misli običan narod. Ali ću vama da kažem nešto. Nisam ja vama tražio da budete uz mene zato što vam se nešto sviđa, jer na KiM teško da ima nešto lepo da se dešava. Sasvim sam siguran da dobro znate da smo se borili i trudili da luču naroda sačuvamo a da ne ugrozimo celokupan narod i celu Srbiju. Tada je odbijena tačka da tzv. Kosovo uđe u UN, iako su skoro svi ministri tadašnje Vlade Srbije bili za to da se usvoji."

Vučić kaže da je to je bila tačka 14. Briselskog sporazuma.

Predsednik je objasnio da je trebalo podizati celu Srbiju jer skoro da nije bilo ni borbenih aviona kada je došao na vlast.

"Mislim isto što i vi, ali postavlja se pitanje šta je to što je naša najpametnija reakcija", rekao je Vučić.

Naglašava da je molio Srbe da ne dođe do napada na ROSU kada su pravili špalir jer zna da su Albanci jedva čekali da do toga dođe.

Predsednik je objasnio da su Albanci imali podršku barem jedne države, a da ta država nije članica EU.

Vučić je naglasio da neke zapadne sile požuruju Albance jer imaju želju da se sve uruši i destabilizuje.

"Cilj im je i destabilizacija Srbije", rekao je Vučić.

"Nikada nisam čuo da se neko hapsi zbog keksa i limenki pića uz ispaljivanje rafala".

"Njihova vojska, oni su pucali, našli smo čaure, iz kalibra 556", dodao je Vučić

Predsednik kaže da postoje tri razloga zašto se sve ovo radi, prvi je da ih velike sile požuruju.

"Njihova želja je da se sve destabilizuje, da bi oni bolje upravljali procesima. Ne zaboravite nije im samo cilj nezavisno Kosovo, već i slabljenje Srbije. Mislite li da nekome od njih odgovora da je Srbija danas prva u regionu po platama? Da može više da ulaže u crkve, manastire, fabrike, pa i u svoju vojsku? Pa naravno da nije, zato žele da uspore Srbiju. Što se tiče prve tačke, oni neće odustati".

"Danas se plašim da imamo nekoga ko je potpuno iracionalan u Prištini i imamo neke zlonamerne u međunardonoj zajednici koji nam žele sukobe i hoće da nas uvuku u njih naravno da bih voleo da sačuvamo mir ali ću vam takođe reći da nemamo mi izbora".

Vučić je potom dodao da je u svemu što se dešava prisutna emocija, dodajući da šta god da se desi, Srbija i Beograd će biti uz Srbe na KiM.

"Pred nama je težak period, biće pritisci na Republiku Srpsku, pre proleća će tražiti nestanak, i sve će da padne na pleća Srbije. A na svemu tome će da rade najmoćnije zemlje sveta", dodao je Vučić.

Kazao da je 4. avgusta 2017. rekao da Srbija neće dozvoliti nove pogrome i Oluje.

"Zato sam odmah došao ovde... Srbija i Beograd su uz vas".

Vučić je rekao da ima samo jednu poruku: "Nisam poput drugih, i nije ova Srbija kao ona nekada. Čuvaćemo mir. Molimo NATO da obavi svoj posao, molim i ljude iz Albanije da nasiljem ne uvode red, a ako to ponovo pokušaju moj odgovor će biti kristalno jasan. U toj borbi u kojoj moramo da štitimo živote dece, ja vam kažem sa sigurnošću, mi ćemo u toj borbi da pobedimo".