Huawei je prošle godine predstavio Nova 8 seriju, a ove godine i Nova 9 seriju. Neki su telefoni iz Nova 8 serije predstavljeni i ove godine. Telefoni su predstavljeni u Kini, a sada stiže informacija da će jedan model iz Nova 8 serije, te jedan model iz Nova 9 serije stići na evropsko tržište.

Njemački WinFuture prenosi da će Nova 8i i Nova 9 stići na evropsko tržište i to naravno bez Google servisa, ali sa Huaweijevim HarmonyOS 2.0. operativnim sistemom. Telefoni će ponuditi 4G podršku.

Očekuje se da će Huawei Nova 9 u verziji sa 8 GB RAM-a i 128 GB ROM-a koštati 550 evra, dok će Huawei Nova 8i koštati 350 ecra za verziju sa 6 GB radne memorije (RAM-a) i 128 GB prostora za unutrašnju pohranu (ROM).

Huawei Nova 9 ima OLED ekran dijagonale 6,57" sa stopom osvježavanja od 120 Hz i podrškom za FHD + rezoluciju. Nova 9 pri vrhu ekrana posjeduje rupicu u kojoj se nalazi prednja kamera od 32 MP. Na zadnjoj strani telefon ima glavni senzor kamere od 50 MP, ultraširoki senzor od 8 MP, makro senzor od 2 MP, te senzor za dubinu od 2 MP. Kamere se nalaze u ovalnom izrezu zajedno s LED blicom. Huawei Nova 9 ima bateriju od 4300 mAh s podrškom za brzo punjenje od 66 W.

WinFuture nije otkrio kada će ovi telefoni biti dostupni za kupovinu na evropskom tržištu, no očekivati je da se to desi vrlo brzo.

(Bajtbox)