Na sastanku je bilo riječi o uspostavljanju fonda za podršku privrednim subjektima iz Republike Srpske u različitim sektorima, saopšteno je iz kabineta predsjednika Republike.

Sagovornici su se usaglasili da bi otvaranje predstavništva Srpske u Budimpešti predstavljalo kapacitet za dodatno jačanje političke i ekonomske saradnje, kao i kulturnih veza Republike Srpske i Mađarske.

Cvijanovićeva je ovom prilikom izrazila zahvalnost Vladi Mađarske za solidarnost i pomoć u borbi protiv virusa korona.

Razgovarano je i o trenutnoj situaciji u BiH i regionu, migrantskoj krizi, te evropskim integracijama i politici proširenja EU.

Sastanak Cvijanovićeva sa Sijartom predstavlja nastavak intenzivne saradnje zvaničnika Srpske i Mađarske, nakon nedavne posjete srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika. 

Predsjednica Srpske Željka Cvijanović sastala se u Mađarskoj sa ministricom za porodicu Katalin Novak, a potom je planiran sastanak i sa ministrom pravde Јudit Vargom.

Na poziv i u društvu ministarke Novak predsjednica Srpske će prisustvovati koncertu klasične muzike na "Hajdneum" festivalu, saopšteno je iz kabineta predsjednice Republike Srpske, prenosi RTRS.

Cvijanović će sutra posjetiti Srpsko zabavište, osnovnu školu, gimnaziju, kolegijum i biblioteku "Nikola Tesla" u Budimpešti, a potoma prisustvovati koncertu kulturno-umjetničkog društva "Taban".