Ipak, Adnan Delić, ministar privrede Kantona Sarajevo, kazao je juče za "Nezavisne novine" da će štand BiH na "Expou" u Dubaiju u četvrtak biti predstavljen.

"Pripreme su pri kraju, ide sve svojim tokom, rješavamo administrativno-pravne poslove i nadamo se najboljem", kazao je on. Upitan da li su sve komore imenovale članove organizacionog odbora, Delić je rekao da nema trenutno sve informacije o tome, ali da očekuje da do kraja dana bude imenovan odbor.

U međuvremenu je stigla informacija da je za sutra zakazana hitna sjednica Skupštine Kantona Sarajevo i da će ona biti posvećena organizaciji odlaska bh. poduzetnika na sajam.

Ahmet Egrlić, predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH, za "Nezavisne novine" ističe da još ne zna ništa osim da Vlada KS formira organizacioni odbor i da su i njih pozvali da učestvuju u njemu.

"Dolje se ne radi o odlasku privrednika, nego o promociji države BiH. Privredna događanja nisu u fokusu, ali su vrlo važna. Imaću sastanak s njima pa ću vidjeti o čemu se radi i u koje su doba, s obzirom na to da 1. oktobra kreće manifestacija. Ne znam ništa više od vas", kaže Egrlić.

Mirsad Jašarspahić, zamjenik predsjednika Privredne komore FBiH, ističe za "Nezavisne novine" da su u petak, 24. septembra, dobili poziv da imenuju svog člana u organizacioni odbor.

"Oni su nas u dopisu obavijestili da su od generalnog menadžera 'Expoa' dobili odobrenje da mogu da preuzmu ulogu organizatora u ime države. Danas (ponedjeljak) smo im odgovorili. Imenovali smo osobu koja je bila i u odboru Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH. Ta osoba je upoznata od početka sa svim, organizacijom, operativom, troškovima...", kazao je Jašarspahić.

Dodaje da su u ovoj komori uvijek na strani privrednika i da će Komora učestvovati u svemu što može donijeti dobro privrednicima.

"Svi mogu da vide putem interneta na njihovoj stranici ko su učesnici, koliki su štandovi, šta će se dešavati i na osnovu toga se pravi plan. Ono što ne bi smjelo da se desi je da se to toliko minimizira i da se završi s nekim malim štandom u okruženju nekih velikih megapriča, jer to može imati kontraefekat. Mi smo tu za sve što možemo uraditi za naše firme", kazao je Jašarspahić.

Tvrdi da je posljednja informacija koju ima da BiH odavno ima prostor za štand, da je taj prostor obezbijedio organizator o svom trošku, te da osnovna izrada štanda nema neki trošak, dovoljno je da država da potvrdu da će učestvovati.

Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore Republike Srpske, "Nezavisnim novinama" je rekao da su i oni dobili poziv od Vlade Kantona Sarajevo da imenuju svog člana organizacionog odbora.

"Dragana Kokot je član odbora od početka priče o nastupu, a ona je i generalni sekretar Privredne komore Republike Srpske. Dosad je učestvovala. Razmotrićemo, jer nemamo doovoljno informacija o cilju sastanka i novim detaljima", kazao je Blagojević.

Podsjetimo, mjesecima je trajalo "naduravanje" privrednih komora i institucija BiH hoće li BiH ili ne učestvovati na ovoj velikoj izložbi, koja je, inače, prvo veliko postkovid predstavljanje. Učešće na ovom uglednom sajmu inače košta oko tri miliona KM. Budžet institucija BiH iz kojeg bi se finansiralo to učešće još nije usvojen, s obzirom na to da je na snazi blokada rada institucija BiH zbog odluke predstavnika iz RS da ne učestvuju u radu zbog nametnute odluke Valentina Incka.

Izložba "Expo Dubai" će trajati od 1. oktobra 2021. do 31. marta 2022. godine.