Akcije su rezultirale podizanjem optužnica protiv 61 osobe, od kojih su 23 uhapšene, a zaplijenjeno je 2,6 tona kokaina, 324 kilograma marihuane, 612.000 evra u kešu, devet luksuznih automobila i  motocikala.

Ove godine je sproveden niz akcija u kojima su učestvovale BiH, odnosno Federalna uprava policije, te Španija, Hrvatska, Srbija, Njemačka, Slovenija, SAD i Kolumbija, uz koordinaciju Europola.

U međunarodnoj akciji učestvovali su i Nacionalna policija Španije, USKOK RH, Federalna policija Njemačke, Nacionalni ured za istrage Slovenije, Ured za borbu protiv trgovine narkotika SAD i Nacionalna policija Kolumbije.

Operativna radna grupa bila je dio Europolove strategije za suzbijanje ozbiljnog organizovanog kriminala sa zapadnog Balkana.

"Ova izuzetno mobilna kriminalna organizacija imala je podružnice aktivne u nekoliko evropskih zemalja, a sastojala se uglavnom od kriminalaca iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Slovenije", saopšteno je iz Europola.

Naime, španski istražioci su u saradnji s kolegama iz obavještajne službe došli do saznanja da ovaj kartel priprema veliki uvoz kokaina iz Južne Amerike u Evropu na proljeće ove godine.

Vršen je nadzor dok su se osumnjičeni kretali naprijed-nazad između Španije i Južne Amerike kako bi okončali uvoz 1,25 tona kokaina.

Istraga je ubrzana kada su dva čelnika narkokartela otputovala u Španiju kako bi se pripremili za dolazak pošiljke.

U ranim jutarnjim satima 10. marta 2021. službenici španske nacionalne garde su izvršili paralelne pretrese u Taragoni, Barseloni, Đironi i Valensiji te uhapsili 13 osoba među kojima su dva glavna čovjeka kartela i policajci koji su s njima sarađivali.

Španski istražioci su prekinuli i alternativne tokove prihoda kartela poput proizvodnje i prodaje marihuane i luksuznih automobila.

U nastavku akcije u maju 2021. Nacionalna policija u Sloveniji je optužila još 48 pripadnika organizovane kriminalne grupe zbog učešća u distribuciji kokaina i marihuane širom Evrope. Ukupno 10 ovih osumnjičenih sada je uhapšeno.