Ðukanović je u Njujorku, poslije neformalne radne večere lidera Zapadnog Balkana čiji je domaćin bio visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku Žozep Borelj, ocijenio da su te retrogradne politričke ideje uglavnom inspirisane prekompozicijom granica na Zapadnom Balkanu i stvaranjem uslova za formiranje uvećanih, nacionalno i vjerski homogenih država.

"Ukazao sam da to smatram vrlo retrogradnim i apsolutno pogubnim, o čemu svjedoče gubici koje smo imali na prostoru ex Jugoslavije ranih 90-ih godina, a koje su posljedica upravo tadašnjih ideja istovijetnih današnjim idejama", rekao je Ðukanović, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Dodao je da je ukazao da je to nešto što ne prijeti samo građanskom, sekularnom i proevropskom profilu Crne Gore, nego prijeti stabilnosti Balkana, a samim tim, prema njegovoj ocjeni, ugrožava evropsku stabilnost i fokusiranost na dalji prosperitet i konkurentnost Evrope kao zajedničkog doma.

"Čini mi se da su svi sagovornici veoma dobro razumjeli ta upozorenja. Zajedno smo pozvali EU da uz inicijaciju visokog predstavnika za spoljnu i bezbjednosnu politiku gospodina Borelja uloži dodatne napore, da pomogne ZB kako bi dosegao u bliskoj budućnosti svoju evropsku perspektivu", rekao je Ðukanović.