Istovremeno, na administrativnom prelazu Merdare je gužva zbog zamjene registarskih tablica privremenim, prenosi RTS.

Privremene vlasti u Prištini od ponedjeljka su počele da na administartivnim prelazima srpske registarske tablice zamjenjuju privremenim, na koje je taksa pet evra. Priština je na sjever KiM poslala i specijalne jedinice policije Rosu.

To je izazvalo zabrinutost i uznemirenost kod Srba i oni su blokirali puteve koji vode ka administrativnim prelazima. Miran protest Srba sa sjevera KiM i dalje traje, kao i blokada puta Raška - Kosovska Mitrovica i Ribariće - Zubin Potok.

Na Brnjaku i Jarinju prevoz putnika fukcioniše, ali ih autobusi dovoze do prelaza, potom pješače 800 metara do blokade i tu ih preuzimaju drugi autobusi ili automobili.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u utorak, nakon sjednice Savjeta za nacionalnu bezbjednost, da Beograd od Prištine traži da hitno povuče jedinice sa sjevera Kosova i Metohije, a od Evropske unije odgovor na pitanje kada će biti formirana Zajednica srpskih opština.

Vučić je takođe rekao da je odbio prijedlog predstavnika Kvinte za rješenje krize jer, kako je istakao, nije riječ o kompromisu već o politici svršenog čina.