Crvena zvezda i Partizan zajedno u Ligi šampiona? Moguće je, čak postaje sve izvjesnije!

Posle sjajne večeri u kojoj je prvo Crvena zvezda donijela bodove Srbiji pobjedom nad Bragom, a onda je Partizan savladao Anortozis na Kipru Srbija, hita ka cilju.

Potrebno je da Srbija bude u prvih 15 na UEFA listi, a trenutno je 12. i niko od onih koji su je jurili nije uspio da se približi, a mnogima je odmakla.

Crveno-beli su dali vjetar u leđa, a posle njih su mnogo bitniju stvar uradili crno-beli, jer su Srbiji donjeli bodove, a "oteli" ih Kipru koji je prvi ispod crte!

Sa ove dvije pobede Srbija je dobila još 1.000 bodova na UEFA rang listi i sada ima 27.875 poena. Iza je ostala Belgija, koja je u ovom kolu takođe došla do 1.000 bodova, tako da i dalje minimalno zaostaje sa 27.200 poena, ali je teško vjerovati da će Srbija do kraja sezone uspjeti da se izbori sa Belgijancima.

Oni imaju čak četiri tima u Evropi, ali to ne brine, jer Srbija ne juri 12. nego 15. mjesto na rang listi. Švajcarce je obradovao Jang Bojs koji je savladao Mančester junajted posle serije očajnih poteza igrača Ole Gunara Solšera, ali ta pobjeda nije dovoljna da zadrže korak za Srbijom.

U ovom kolu su uspjeli da dođu do 750 bodova, tako da je Srbija pobjegla za dodatnih 250. Vest Hem je razbio Dinamo u Zagrebu tako da su Hrvati ostali na 15. mjestu i na ivici su, ali bez ijednog novog boda.

Kipar koji je prvi ispod liste nadao se da bi pobjedom Anortozisa uspio da se približi Srbiji, ali Rikardo Gomeš je imao druge planove. Ekipa Aleksandra Stanojevića je dobila krucijalan meč i ostavila Kiprane na novih 250 bodova i daleko od Srbije.

Česi imaju tri tima u eliti i ozbiljno prijete, prije svega Kipru i Hrvatskoj. Sada su zajedno došli do 1.000 bodova, a iza njih su Turci koji nisu blistali. Tri predstavnika Turske došla su do 600 bodova, ali njih takođe raduje što sustižu Kipar i Hrvatsku.

Grci i Danci su prošli odlično u prvom kolu sa po 1.000 bodova, dok Norvežani sa 500 i Šveđani kojima Malme nije doneo ni bod ne mogu da budu zadovoljni.

Izrael je jako daleko od Srbije, ali sa 1.000 bodova iz prvog kola može da se nada 15. mestu!

Blizu je ta Liga šampiona! Srbija trenutno ima 27.875 poena, što je za 3.475 bodova više od 16. Kipra! Ako računamo da su Belgijanci u realno boljoj poziciji od Srbije sa minimalnim zaostatkom i dva tima više u Evropi, za ostale se to ne može reći.

Švajcarska ima jednak broj timova kao Srbija, ali i 1.450 bodova manje. Nije to toliko puno, ali za sada je to evidentan zaostatak. Hrvati su spali samo na Dinamo, a sada imaju preko 3.000 bodova manje od Srbije, a Kipar koji je prvi ispod crte porazom Anortozisa ozbiljno gubi korak.

Zaostaju 3.480 bodova za Srbijom, a ako Partizan pobjedi Anortozis u revanšu to bi vrlo vjerovatno bilo dovoljno da se i Kiprani "arhiviraju" i da ne brinemo više o njima.

Česi i Turci deluju opasno, obje države imaju po tri predstavnika u Evropi i neki od njih bi mogli daleko da doguraju. Ipak Srbija ima ozbiljnu zalihu u odnosu na jedne i druge.

Više od 4.000 bodova nas deli od Turske, a od Češke samo nešto manje od toga. Poslednji koji realno mogu da priprijete su Grci. Imaju dva tima u Evropi, ozbiljan manjak od 4.400 bodova, ali sa njima se nikad ne zna. Ako naši ne prođu grupe, a Grci odu daleko, svašta je moguće. Ipak, nije previše vjerovatno.

U igri za 15. mesto su i Šveđani, Norvežani, Danci i Izrael, ali oni nisu briga Srbije.

Blizu su ta dva tima u Ligi šampiona, nikad bliže. A ako nas "večiti" posle derbija obraduju još jednom duplom pobedom u Evropi, slavlje bi možda moglo i da počne.

Ali da sačekamo. Nagledaćemo se još evropskog fudbala ove sezone!