Izraeli je, učestvujući u Beogradu na onlajn međunarodnoj konferenciji "Rezultati rada međunarodnih nezavisnih komisija: srpske žrtve u građanskom ratu u Sarajevu 1991–1995. i žrtve svih naroda u regionu Srebrenice 1991–1995 godine", istakao da su ove strukture bile uvezane sa globalnim radikalnim islamističkim strukturama kao što su "Muslimansko bratstvo" i drugi, a cilj im je bio stvaranje muslimanske države BiH.

On je naglasio da su međunarodni zapadni mediji uglavnom izvještavali jednostrano o ovom sukobu i često izvrtali činjenice o stradanju srpskog naroda ili čak fabrikovali narative o "zlim Srbima i nedužnim muslimanima".

Izraeli je dodao da se Komisija u svom istraživanju nije bavila pitanjem ko je kriv ili ko nije kriv tokom ovih događaja, već isključivo naučno-stručnim istraživanjem i utvrđivanjem činjenica o stradanju Srpskog naroda u dijelu Sarajeva pod muslimanskom kontrolom.

Predsjednik Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995. godine Gideon Grajf, interpretirajući rezultate istraživanja Komisije, naveo je da na osnovu procjene gubitaka bazirane na izjavama preživjelih svjedoka u proboju i izvještajima Armije RBiH, sa velikom vjerovatnoćom se može tvrditi da je tokom cijele rute kretanja kolone stradalo u borbama, međusobnim obračunima i samoubistvima između 4.000 i 5.000 ljudi.

"Na osnovu analiziranih podataka, zajednički stav Komisije je da je minimalan broj zarobljenih između 1.500 i 2.000, a maksimalan između 2.500 i 3.000 ljudi", istakao je Grajf.

On je izrazio očekivanje da će rad Komisije doprinijeti zajedničkom suočavanju sa prošlošću i boljem razumijevanju univerzalne istine o dostojanstvu i vrijednosti svakog ljudskog života.

Potpredsjednik Nezavisne komisije za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu 1991-1995. godine Viktor Bezručenko kao dugogodišnji oficir i zvaničnik UN-a u Sarajevu i BiH rekao je da se sukob i BiH može nazvati isključivo građanskim ratom.

"Ukoliko je bilo agresije na BiH to se može sagledavati u vojnim operacijama Hrvatske koja je vršila napade na teritorije Republike Srpske", istakao je Bezručenko.

On je rekao da je "politika i plan SDA u Sarajevu na čelu sa Alijom Izetbegovićem bio da uništi srpski narod u tom gradu", ističući da se danas može jasno vidjeti da je taj plan uspio, jer je srpska zajednica u muslimanskom dijelu Sarajeva uništena u potpunosti.

Prema njegovim riječima, muslimanski dio Sarajeva nije bio pod opsadom srpskih snaga već pod blokadom, kao što su srpski dijelovi Sarajeva bili pod muslimanskom blokadom.

"Republika Srpska je u junu 1992. godine ustupila međunarodni aerodrom u Sarajevu UN-u, te je tokom rata stizala velika količina humanitarne pomoći u muslimanski dio Sarajeva, a oko 20 odsto te pomoći je išlo za potrebe Armije RBiH", istakao je Bezručenko.

On je zaključio da su Alija Izetbegović i strukture SDA bili upućeni i znali su za zločine nad srpskim građanima ovog dijela Sarajeva i za uništenje srpske zajednice u ovog gradu.

Stručnjak za međunarodno krivično i humanitarno pravo u Nezavisnoj međunarodnoj komisiji za stradanje svih naroda u regiji Srebrenica od 1992-1995. godine Markus Goldbah rekao je da se nakon temeljne istrage ove Komisije zaključuje da se u Srebrenici "nije dogodio niti pojedinačni zločin genocida niti genocid uopšte".

"Iako Komisija ne smatra ubistva koja su se dogodila oko Srebrenice 'genocidom', ona uvažava činjenicu da su hiljade ljudi uglavnom ratnih zarobljenika ubijene na najstrašniji način i da odgovorne za ove gnusne zločine treba kazniti", istakao je Goldbax.

On je rekao da "nalazi Haškog tribunala o navodnom genocidu neće izdržati test vremena, jer je Komisija uvjerena da se zločini u Srebrenici ne mogu smatrati genocidom prema odredbi Člana šest A Rimskog statuta u kombinaciji sa obrazloženjem da se takvo ponašanje mora dogoditi u kontekstu obrasca sličnih postupaka usmjerenih protiv te grupe ili da je to ponašanje samo po sebi moglo prouzrokovati takvo uništenje".

U Beogradu u Ruskom domu u Beogradu o rezultatima rada međunarodnih komisija za Sarajevo i Srebrenicu govorili su izvršni direktor fondacije "Gorčakov" Leonid Dračevski, rukovodilac Centra za Centra za proučavanje savremene balkanske krize Instituta za slavistiku Ruske akademije nauka Jelena Guskova i bivši ministar spoljnih poslova SR Jugoslavije Vladislav Jovanović.

Predviđeno je i obraćanje otpravnika poslova Ambasade Srbije u Ruskoj Federaciji Slavoljuba Carića.

Rezultate rada Komisije za stradanje Srba u Sarajevu će onlajn predstaviti njen predsjednik Rafael Izraeli i član komisije Viktor Bezručenko, a na isti način obratiće se predsjednik Komisije za Srebrenicu Gideon Grajf i član tog međunarodnog nezavisnog tijela Markus Goldbah.

Organizatori konferencije su Fondacija "Gorčakov" i Međunarodni institut za razvoj naučne saradnje.