"Iako su teroristi nametnuli svoj teret tuge i patnje, i dok prijetnja traje i danas, sada možemo sa perspektivom od 20 godina reći da nisu uspjeli da poljuljaju naše vjerovanje u slobodu i demokratiju", rekao je Džonson u video poruci, prenio je Rojters.

Prema njegovim riječima, oni nisu uspjeli da razdvoje narode ili da ih navedu da napuste svoje vrijednosti i da žive u trajnom strahu.

Poruka će biti puštena na događaju koji će biti održan u londonskom Olimpijskom parku, gdje se nalazi memorijalna skulptura napravljena od čelika spasenog sa srušenih kula Svjetskog trgovinskog centra.

Džonson je godišnjicu 11. septembra povezao sa nedavnim povratkom talibanske vlasti u Avganistanu nakon povlačenja američkih, britanskih i drugih snaga NATO -a.

"Nedavni događaji u Avganistanu samo jačaju našu odlučnost da se sjećamo onih koji su nam oduzeti, pazimo na preživjele i one koji još uvijek tuguju i čvrsto se držimo našeg vjerovanja u slobodu i demokratiju, koja će uvijek nadvladati svakog neprijatelja", rekao je on.

Gotovo 3.000 ljudi je poginulo u napadima Al Kaide, među njima 67 britanskih državljana.