Bijela kuća procjenjuje da će ova naredba uticati na više od 80 miliona radnika u Americi.

"Moj predsjednički posao je da zaštitim sve Amerikance. Tako da večeras obavještavam javnost da ministarstvo rada razvija hitan zakon kojim će se zahtjevati da svi zaposleni u firmama od najmanje 100 ljudi moraju da budu potpuno vakcinisani ili će morati jednom nedjeljno da pokazuju da su negativni na kovid testu", izjavio je Bajden, dodavši da mnoge velike kompanije već imaju ovo pravilo.

On je dodao da je suština da će Amerika zaštiti vakcinisane radnike od nevakcinisanih kolega.

Bajden je takođe rekao da će vakcinacija biti tražena od zdravstvenih radnika koji prihvataju jedno od dva tipa zdavstvenih osiguranja - Mediker ili Medikejd - kao i za sve vladine zaposlene i ugovorce i još neke kategorije.

Nova obavezna vakcinacija dio je strategije Bijele kuće od šest koraka u borbi protiv delta soja korona virusa, strategije u koju je uključeno i davanje treće, buster doze, sa ciljem da se spriječi povećan broj slučajeva, hospitalizacija i smrti od kovida.

Šest koraka čine vakcinisanje nevakcinsanih, pojačana zaštita za vakcinisane, držanje škola otvorenim i bezbjednim, povećan broj testova i zahtjevanje maski, zaštita ekonomskog oporavka i povećanje zdravstvene pomoći za osobe koje imaju kovid.