Apple, po svemu sudeći, planira da poveća cijene dolazeće iPhone 13 serije telefona, kao način da očuva profit zbog povećane cijene proizvodnje čipova u kompaniji TSMC. Prema najavama, TSMC planira da podigne cijene svojih čipova, što će najviše uticati na velike kupce, a jedan od najvećih je Apple.

Očekuje se da će od januara sledeće godine cijene čipova proizvedenih u ovoj kompaniji, zasnovanih na uhodanim tehnološkim procesima, porasti za oko 20 procenata, o čemu je kompanija je već obavijestila svoje kupce o toj odluci.

Za najnovije čipove (koje se koriste za proizvodne procese manje od 7 nm), cijene će porasti između 3 i 10 procenata. Apple, koji kupuje oko 20 procenata ukupne proizvodnje, može da očekuje više cijene za 3 do 5 procenata. To povećanje će se na kraju "preliti" na kupce, koji će za novu seriju telefona morati da još dublje zavuku ruke u svoje džepove, piše sajt MacRumors.

Sa druge strane, Apple će vjerovatno tu višu cijenu opravdati novim, značajnim poboljšanjima implementiranim u iPhone 13.

Naime, očekuje se da će ovi modeli imati u sebi funkcije dizajnirane za profesionalne fotografe i snimatelje, prenosi PC Press.

S obzirom na to da će se predstavljanje novih telefona najverovatnije obaviti za nekoliko nedjelja, tada ćemo sa sigurnošću znati da li su ove informacije tačne i koje će biti maloprodajne cijene iPhone 13 modela telefona.

 

(Telegraf.rs)