Virdžinija Džufri, koja je jedna od žrtava osuđenog seksualnog prestupnika i njujorškog multimilionera i bankara Džefrija Epstajna, tvrdi da ju je princ Endru seksualno napao u Londonu i SAD, u vrijeme kada je ona imala 17 godina, što sin britanske kraljice Elizabete uporno negira, prenio je BBC.

Tužba Džufrijeve pred sudom u Njujorku poziva se na Zakon o djeci žrtvama iz 2019. godine, koji je proširio prava žrtava da tuže zlostavljače zbog navoda koji su zastarjeli tokom jednogodišnjeg perioda, ali je taj rok produžen do 14. avgusta ove godine zbog pandemije kovida 19. U tužbi se navodi da je vojvoda od Jorka tri puta prisilio na seksualni odnos Virdžiniju Džufri, koja se tada zvala Virdžinija Roberts, u londonskoj kući Epstajnove saradnice Gilejn Maksvel, i u njegovim kućama na Menhetnu i na Djevičanskim ostrvima.

U tužbi se ističe da se princ upuštao u seksualne radnje bez njenog pristanka, iako je bio svjestan koliko ima godina i "da je bila žrtva trgovine ljudima". Takođe, u tužbi se navodi da takvo "ekstremno i nečuveno ponašanje" nanosi gospođi Džufri emocionalni i psihološki stres i danas, kada ima 38 godina.

"U ovoj zemlji nijedna osoba, bilo predsjednik ili princ, nije iznad zakona, i nijedna osoba, bez obzira koliko bila nemoćna ili ranjiva, ne može biti lišena zaštite zaštite od strane zakona", navodi se u dokumentu.

Govoreći o njenim optužbama za seksualno zlostavljanje 2019. godine, princ Endru je rekao da se to nikada nije dogodilo i da se ne sjeća da je sa njom imao bilo kakav susret.

"Kao i druga maloljetna djeca koja su dolazila prije i poslije nje, oštećena, odnosno tužitelj prvobitno je regrutovana da pruža usluge masaže, a nakon toga da se upušta u različite seksualne radnje, za Epstajna. Ona je morala da bude stalno na raspolaganju Epstajnu radi seksualnih usluga i često je putovala sa njim i po zemlji i po inostranstvu. Epstajn je nju redovno zlostavljao i pozajmljivao je drugim moćnim ljudima u seksualne svrhe. Jedan takav moćan čovek kome je ona pozajmljena u seksualne svrhe bio je optuženi, princ Endru, vojvoda od Jorka", navodi se u tužbi, prenosi "Skaj njuz".

Princ je ranije saopštio i da žali zbog povezanosti sa Epstajnom, koji je prema zvaničnim izvještajima počinio samoubistvo u zatvoru dok je čekao početak suđenja za podvođenje i seksualno iskorišćavanje djevojaka, i da se duboko saosjeća sa Epstajnovim žrtvama.

Fond za odštete žrtvama seksualnog zlostavljanja Džefrija Epstajna saopštio je da je okončao rad, isplativši odštete za 150 osoba u vrijednosti od 121 milion američkih dolara.

Princ Endru, vojvoda od Jorka, punim imenom Endru Albert Kristijan Edvard je drugi od trojice sinova kraljice Elizabete Druge i njenog pokojnog supruga princa Filipa.