Ministar bezbjednosti BiH Selmo Cikotić rekao je da je ovo do sada najveća pojedinačna donacija čija je svrha da se ojača kapacitet Granične policije radi kvalitetnije kontrole i čuvanja granice.

Cikotić je naveo da će 35 kombinovanih i 12 terenskih vozila direktno biti podijeljena policajcima i operativcima na terenu.

Ovo je, kako je naveo, direktna investicija u kvalitetniju kontrolu granice BiH u borbi protiv krijumčarenja ljudi i protiv krijumčara, odnosno protiv ilegalnih migracija.

Sipa će, tvrdi Cikotić, dobiti 16 terenskih vozila, pa će i ova agencija, koja pomaže Graničnoj policiji, podići kvalitet izvršavanja svojih opedracija i funkcija, te podići kvalitet bezbjednosti u BiH.

Cikotić je zahvalio šefu Delegacije EU Johanu Zatleru što je doveo do kraja realizaciju ovog značajnog projekta, te Lauri Lungaroti za koju je rekao da IOM potencijale stavlja u funkciju bezbjednosnih potreba u BiH, direktoru Granične policije Zoranu Galiću, direktoru Sipe Darku Ćulumu i njegovom savjetniku Daliboru Miloševiću.

Zatler je konstatovao da su migracije kompleksan i višeslojan globalni problem koji zahtijeva međunarodnu saradnju, ali i unutrašnju koordinaciju u BiH, a kada je riječ o tome, ocijenio je da postoji snažniji angažman institucija u BiH.

On je istakao da je EU tu da pomogne i da EU ima obavezu jer značajan broj migranata dolazi preko zemalja EU, preko zapadnog Balkana i nastavlja u odredišta EU. "Nadam se da završavamo uspješnu realizaciju projekta ovom predajom ključeva", rekao je Satler.

Šef Misije IOM-a u BiH Laura Lungaroti rekla je da su ponosi što mogu predstaviti ovu, najveću donaciju i da Graničnoj policija dodjeljuju 35 kombija i 12 terenskih vozila vrijednosti tri miliona maraka.

"Sipa će dobiti 16 terenskih vozila i specijalne uniforme u vrijednosti od 460.000 KM", rekla je Lungaroti i istakla da je ova oprema uručena na Svjetski dan borbe protiv trgovine ljudima.

Direktor Granične policije Zoran Galić rekao je da se samo značajnim ulaganjem u infrastrukturu i materijalno-tehničke resurse ove policijske agencije može ići u korak sa primjenom najmodernijih praksi kojed dolaze iz zemalja EU.

Savjetnik direktora Sipe Dalibor Milošević rekao je da će donacija biti raspoređena u skladu sa potrebama sa fokusom na borbu protiv ilegalnim migrantima, te u ime direktora zahvalio za donaciju.

On je naveo da će donacija uveliko ojačati operativne kapacitete Sipe i olakšati rad njenih službenika.