Trgovina ljudima predstavlja veliki problem savremenog društva. Nažalost u 21. vijeku javlja se ropstvo kao jedan fenomen koji je veliki teret sadašnjice. Dejan Kojadinović stručni saradnik ispred centra za socijalni rad, rekao nam je da je krivično djelo trgovina ljudima jako kompleksno i može se izvršiti na razne načine. Javnost, a samim tim i građani nisu upoznati sa svim aspektima opasnosti u kojoj mogu da se nađu. Takođe, jedan od oblika trgovine ljudima jesu I maloljetnički brakovi, a žrtve tih krivičnih dijela uglavnom su djeca.

‚‚Pripadnici romske populacije su često žrtve tog krivičnog djela. Djeca od 12 - 13 godina zasnuju brak, napuste porodicu, odu u novu porodicu, a tamo ne znaju šta ih čeka. Takođe, postoji mogućnost da odu u inostranstvo, gdje to krivično djelo dobija međunarodni karakter. Oni izgube djetinjstvo, sa 12 - 13 godina ona postane žena, ugrozi svoje zdravlje, zna da rodi djecu. Glavni aspekt je na predstavljanju i upoznavanju javnosti sa ovim krivičnim djelom. Svaki građanin kada se upozna sa oblicima ovog krivičnog djela je u mogućnosti da prijavi ili Centru za Socijalni rad ili MUP-u na dalje postupanje." - rekao je Kojadinović.

Portparol policijske uprave u Bijeljini, Aleksandra Marić rekla nam je da statistički podaci idu u prilog građanima i da u tekućoj godini za prvih šest mjeseci nisu imali nijedno krivičino djelo trgovina ljudima. Došli smo do saznanja i da su trenutne epidemiološke mjere donijele nove trendove u trgovini ljudima, jer je ograničena mogućnost kretanja. Preventivne mjere koje su na snazi, vandredna situacija i slabljenje ekonomskih prilika doveli su do pojačanog intenziteta vrbovanja potencijalne žrtve.

‚‚30. jul u svijetu se obilježava kao svjetski dan borbe protiv trgovine ljudima u cilju skretanja globalne pažnje javnosti na sveobuhvatnosti i na sveprisutnost ovog problema. Trgovina ljudima je složeno krivično djelo. Predstavlja vid modernog ropstva kojima se narušavaju osnovna prava i slobode koje su propisane Ustavom Republike Srpske. Trgovac ljudima može biti svako, muškarci ili žene koje su najčešće uključene u taj lanac trgovine. Zatim, često su trgovci partneri, članovi porodica, posrednici u pronalaženju poslova, vlasnici preduzeća. Žrtva trgovine ljudima, isto tako, može da bude svako, kako djeca i žene, tako i muškarci koji su prevareni ili navedeni na neke od oblika iskorištavanja bez obzira na svoje godine, obrazovanje i socijalni status u društvu. Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske ove godine u saradnji sa ‚‚World Vision BIH" izradio je promotivni materijal pod naslovom ‚‚Šta je trgovina ljudima?" i ovdje su prikazane osnovne informacije o najčešćim oblicima trgovine ljudima, o postojećim strukturama za suprotstavljanje trgovine ljudima, te o načinu na koji bi se uočavanje takvih pojava adekvatno moglo prijaviti nadležnim institucijama." - kaže Marićeva.

Građanima se apeluje da ukoliko imaju bilo kakva saznanja koja upućuju na postojanje krivičnog djela da to sve prijave najbližoj policijskoj stanici ili na broj 122. Cilj ovakvih akcija jeste da se probudi svijest okoline na opasnosti u kojima mogu da se nađu, te i da sami uvedu preventivne mjere u spriječavanju istih.




BijeljinaLive