Primarni cilj Inicijative je da se postojeće inicijative učine efikasnijim kako bi se postigli praktični i vidljivi rezultati za građane Zapadnog Balkana. Inicijativa treba da dovede do zajedničkog regionalnog tržišta, koje bi, kao prelazni oblik, trebalo da približi regiju Evropskoj uniji i da ubrza put ka punopravnom članstvu.
Ekonomski forum u Skoplju su otvorili predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Albanije Edi Rama i domaćin, premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev.
Tri lidera su potpisala nekoliko sporazuma, a treba posebno istaći da je novo ime za „Mini Šengen“, od danas, „Otvoreni Balkan“.
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je poručio da je cilj inicijative „Otvoreni Balkan“ da se olakša život građanima i poboljša životni standard, da u njoj nema ničega što je upereno protiv bilo koga i da je bitno da u njenoj implementaciji , od 1.januara 2023.godine, neće biti granica za građane Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije.
Premijeri Rama i Zaev su istakli da je počela nova era saradnje u regionu i da će korist osjetiti svi, posebno oni koji su iskreno zagledani u perspektivniju budućnost.
Ekonomski forum u Skoplju je organizovan posredstvom Unije privrednih komora Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije, a jedan od koorganizatora je Privredna komora Republike Srpske pod okriljem Evropske preduzetničke mreže.
Među prisutnim učesnicima Ekonomskog foruma u Skoplju bio je i Marko Mihajlović, vršilac dužnosti direktora ZEDP „Elektro-Bijeljina“, koji je istakao da su ovakvi skupovi od izuzetnog značaj za budućnost regiona.
-“ Forum je ispunio sva očekivanja i pokazao spremnost tri lidera i drugih učesnika da razmišljamo o budućnosti i povjerenju, te da smo u stanju da sami donosimo odluke u našem interesu. Evropske integracije su naša neminovnost i ovo je najbolji način da pokrenemo neke segmente u tom pravcu, kako bismo osigurali mnogo bolju budućnost za sve na ovim prostorima“, rekao je direktor Mihajlović.
Forumu u Skoplju prisustvovalo je 314 kompanija iz 11 država i predstavljeni su politička i ekonomska vizija integrisane regije, te je potpisano nekoliko memoranduma i sprazuma o regionalnoj saradnji.

BijeljinaLive