Vrstu, nazvanu Burkesuchus mallingrandensis, argentinski i čileanski istraživači pronašli su 2014. godine u andskom fosilnom ležištu u blizini patagonijskog grada Malin Grande. Od tada su sprovođene analize u Muzeju prirodnih nauka u Buenos Ajresu.

Primerak je "pradjeda" današnjih krokodila i pomoći će naučnicima da prate kako je ova vrsta vodozemaca evoluirala. Ovaj nalaz zajedno sa ostalim pronađenim fosilnim ostacima na ovim prostorima daje još jednu potvrdu pretpostavci da je Južna Amerika bila mjesto gdje su krokodili postali vodozemci.

Prije oko 200 miliona godina "krokodili su bili manji i nisu živjeli u vodi. Paleontolozi su uvijek željeli da saznaju kako je došlo do tog prelaza", navodi u izjavi za Rojters, Federiko Agnolin, naučnik koji je otkrio ovaj fosil.

"Burkesuchus ima niz jedinstvenih osobina, koje nema nijedan drugi krokodil, jer su prvi počeli da ulaze u vodu, u slatku vodu", dodaje Agnolin.

Prema navodima naučnika u Muzeju prirodnih nauka, krokodili su se pojavili početkom perioda jure, otprilike u vrijeme prvih dinosaurusa. Za nekoliko miliona godina, zahvaljujući postojanju toplih i plitkih mora, počeli su da nastanjuju i vodu.

(RTS)