Tužilaštvo BiH je saopštilo da je Vincetić uhapšen na području Osiječko-baranjske županije, te da se koristi i identitetom Marco Vidovic.

"Radi se o predmetu realizovanom u okviru regionalne saradnje u borbi protiv nekažnjivosti ratnih zločina, u kojoj je podršku dao i tužilac pri MRMKS, Serž Bramerc", saopštilo je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine.

U okviru regionalne saradnje u procesuiranju predmeta ratnih zločina, iz Tužilaštva BiH su u skladu sa Protokolom o saradnji, kolegama u DORH, ranije predati dokazi za krivično gonjenje navedenog osumnjičenog koji je duže vrijeme nedostupan pravosuđu BiH i prema operativnim podacima, nalazi se na području Hrvatske.

Protiv Pere Vincetića, nekadašnjeg pripadnika HVO, u Tužilaštvu BiH podignuta je optužnica kojom se tereti za ratne zločine silovanja i seksualnog zlostavljanja na području opštine Orašje, kao i druge ratne zločine počinjenje nad žrtvama srpske nacionalnosti u tom gradu, tokom 1992. i 1993. godine.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, u okviru regionalne saradnje u borbi protiv nekažnjenosti ratnih zločina, zajedno sa partnerskim institucijama preduzima aktivnosti kako bi se spriječilo da ratni zločini ostanu nekažnjeni zbog nedostupnosti osumnjičenih i optuženih osoba.