Izaslanik hrvatskog predsjednika, specijalni savjetnik za kulturu Zdravko Zima na otvaranju je rekao da je Pula prepoznata, a to će ostati i ubuduće - kao jedinstveno mjesto hodočašća brojnih filmskih radnika.

Državni sekretar u Ministarstvu kulture Krešimir Partl, kao izaslanik predsjednika Vlade i ministarke kulture i medija, za 68. izdanje Pulskog filmskog festivala je rekao da se odvija u drugačijim izazovnim okolnostima epidemije korona virusa, prenijela je Hina.

"Iza nas je jedna teška i izazovna godina koja je posebno pogodila kulturu i audio-vizualni sektor. Vjerujem da je bolje vrijeme pred nama, a Vlada će učiniti sve što je u njenim mogućnostima da pomogne normalizaciju i ponovno pokretanje privrednih i kulturnih aktivnosti", rekao je on.

Pulski gradonačelnik Filip Zoričić rekao je kako je pandemija najviše traga ostavila upravo na kulturnom sektoru te da je povezanost filma i Pule duboko ukorenjena u tradiciji grada.

Na otvaranju su prikazani "foršpan" filmova koji se do petka mogu vidjeti u Puli.

U Areni je bilo 1.500 gledalaca koji su mogli da uđu bez KOVID potvrda.

Pulski filmski festival održava se na 15 mjesta, od kojih su četiri rezervisana za filmski program sa više od 90 projekcija, a od filmova u konkurenciji tu je šest hrvatskih i 10 koprodukcija.