Englezi su stigli u svoje prvo finale Evropskih prvenstava. Dugo čekaju Englezi "da se vrati kući", čak 55 godina.

Te 1966. su osvojili Svetsko prvenstvo, prvi i poslednji veliki trofej.

Put do meča sa Italijom vodio je preko Danske koje su Englezi, uz dosta spornih situacija izabcili.

Kontraverzan penal nakon faula nad Sterlingom doneo je Kejnu priliku da dovede svoju reprezentaciju u priliku da se bori za titulu. Napadač Totenhema nije to propustio.

U trenutku kada je napravljen faul na terenu su bile dvIJe lopte, a prilikom samog izvođenja u lice Kaspera Šmajhela upereni su laserski zraci.

Zbog lasera, kao i paljenja vatrometa i zviždanju danskoj himni, Englezi su kažnjeni sa oko 30.000 evra.

Opasnost po Italijane treba tražiti u Kejnu i Sterlingu, dok im na drugom kraju neće biti lako da savladaju Pikforda koji je još prije meča sa Danskom bio Zlatna rukavica prvenstva.

Engleska će potencijalno biti oslabljenja neigranjem Fila Fodena.

Kada su Italijani u pitanju, Evropsko prvenstvo su poslednji put osvojili 1968. godine.

Može se reći da su Italijani imali teži raspored, s obzirom na to da su na putu ka finalu izbacili Španiju i Belgiju u nokaut fazi.

Dva puta su bili bolji od svojih protivnika nakon produžetaka ili penala, što je zajedničko za Svjetsko prvenstvo 2006 – poslednji trofej Italije.

Spinacola je od ranije povrijeđen, a Englezi bi posebnu pažnju trebalo da obrate na Lorenca Insinja koji je postigao izjednačujući gol kada su se ove dvije ekipe poslednji put sastale na Vembliju, kao i gol za pobedu protiv Belgije.

Finale je zakazano za 21.00 a igraće se na stadionu Vembli u Lndonu.

BijeljinaLive