Ministarstvo zdravlja Crne Gore sa kolegama iz Uprave za inspekcijske poslove i Uprave policije neće sjedjeti skrštenih ruku zbog neodgovornih organizatora većine koncerata i ostalih festivala koji izlažu riziku zdravlje građana i ozbiljno dovode u pitanje uslove rada i života u našoj zemlji, saopšteno je iz Ministarstva.

"Upozoravamo sve organizatore svih masovnih manifestacija da su dužni da, prilikom najave tih događaja, podsjete svoje očekivane posjetioce da im ne mogu pristupiti bez - potvrde da je prošlo 14 dana od potpune vakcinacije protiv kovida 19 ili negativnog rezultata PCR testa koji nije stariji od 72 sati ili brzog antigenskog testa – BAT koji nije stariji od 48 časova ili pozitivnog rezultata PCR testa koji je stariji od 14 i nije stariji od 90 dana ili pozitivnog rezultata serološkog testa – antitijela klase IgG, koji nije stariji od 90 dana", navodi se u saopštenju.

Važno je da su i građani svjesni da se, ukoliko nisu vakcinisani, izlažu velikom riziku, istakli su iz Ministarstva.

"Odlaganje vakcinacije znači korak bliže bolnici u slučaju obolijevanja.

Ponavljamo upozorenje da će aktuelne mjere koje, između stalog, omogućavaju održavanje festivala na otvorenom, a koje važe do 16. jula, u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije, momentalno i bez odlaganja biti pooštrene", zaključuje se u saopštenju.