Crtež dimenzija 7x7 cm, na kojem je glava medvjeda, star je više od 500 godina, prenosi Bi-Bi-Si.

Prodaja bi mogla premašiti prethodnu rekordnu prodaju koja se odigrala 2001. godine, kada je Da Vinčijev crtež "Konj i jahač" prodat za više od 11 miliona dolara.

Prema aukcijskoj kući "Kristis" koja je zadužena za prodaju, ovaj crtež je među samo još nekoliko crteža italijanskog renesansnog majstora koji su još uvijek u privatnom vlasništvu.

Crtež je nacrtan tehnikom srebrne olovke na ružičasto-bež papiru i jedan je u nizu umjetnikovih crteža životinja malog obima koji datiraju iz ranih 1480-ih godina.

Leticija Mejson, stručnjak za stare crteže, opisala je tehniku srebrne olovke kao "veoma tešku tehniku, jer zapravo ne priznaje nijednu grešku".

Mejsonova je rekla da je Leonardo bio fasciniran prirodom i životinjama uopšte.

Skica je prethodno pripadala britanskom slikaru i kolekcionaru Tomasu Lorensu, prije nego što je 1860. godine prodata na aukciji "Kristisa" za 2,50 funte. Međutim ovog puta "KristisQ predviđa da će biti prodata za između 8,0 i 12 miliona funti.

Leonardo da Vinči, koji je rođen 1452. godine i umro 1519. godine, poznat je i po svojoj umjetnosti i po izumima.

U 2017. godini, slika Isusa Hrista, stara 500 godina, za koju se vjeruje da ju je naslikao Da Vinči prodata je u Njujorku za rekordnih 450 miliona dolara (341 milion funti), što je bila najviša aukcijska cijena za jedno umjetničko djelo.