Izuzetno visoke temperature vazduha već danima su prisutne I ne prijaju našim sugrađanima. Tim povodom naša ekipa danas je razgovarala sa Dr Slavišom Mitrović, specijalistom urgentne medicine koji nam je dodijelio nekoliko savjeta na temu kako se zaštiti I sačuvati svoje zdravlje od visokih temperatura.

Visoke temperature negativno se odražavaju prije svega na hronične bolesnike sa povišenim krvnim pritiskom, astmatičare te srčane bolesnike. Ono što je zabrinjavajuće što imaju negativan uticaj I na potpune zdrave osobe, a glavni neprijatelj je sunčanica naveo je specijalista urgentne medicine Dr Slaviša Mitrović.Prema njegovim riječima u poslednjih nekoliko dana blagi je porast intervencija na javnim mjestima te porast broja pacijenata u službi hitne medicinske pomoći.

Dr Mitrović savjetovao je naše sugrađane da ukoliko je moguće izbjegavaju izlazak na sunce u periodu od 11 do 17 časova, te preporučuje se boravak u zatamljenim prostorijama koje su razhlađene . Opreznost je potrebna pri upotrebi klima uređaja gdje razlika između spoljašnje I unutrašnje temperature ne bi trebala biti veća od deset stepeni.Dr Mitrović  uputio je apel  našim starijim sugrađanima da redovno uzimaju svoju terapiju I da ukoliko osjete bilo kakve simptome sunčanice potraže pomoć ljekara.

Izvor: RTV Slobomir