Danas je u Bijeljini održan sastanak Gradonačelnika sa predstavnicima Agencije za bezbjednost hrane BIH,Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Usaid-a, na kome se razgovaralo o zaštiti gografskog porijekla hrane.

Na današnjem sastanku prisustvovali su i primarni poljoprivredni proizvođači i prerađivači, kao i stručnjaci Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. To su ključni učesnici procesa  zaštite oznake geografskog  porijekla semberskog kupusa istakao je Vanredni profesor Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Grujica Vico.

Proizvod zaštićen oznakom geografskog porijekla lakše dolazi do kupaca, po nešto većoj cijeni, kaže Dragan Brenjo, iz Agencije za bezbjednost hrane u BiH. Dodaje da se takvom proizvodu dodaje vrijednost i potencijal koji nije imao do tada, te nose prefiks svog kraja.Sledeće godine moći će se promovisati semberski kupus  kao proizvod sa zaštićenom oznakom, čiji brend polako treba da raste, a za to je kako kaže potrebno nekoliko koraka.

Gradska uprav će finansijski i organizaciono stati iza ove priče a  odeljenje za poljoprivredu imaće zadatak da mapira poljoprivredne proizvođače kupusa naveo  je Gradonačelnik Ljubiša Petrović.Rok za prvi sastanak  Resornog odeljenja za poljoprivredu i poljoprivrednih udruženja biće 20.jun dodaje on.

Petrović je naglasio da treba zajedno krenuti u ovu priču, istrajati u zajedničkim aktivnostima , te da ovo bude prvi korak koji će odvesti u siguran plasman semberskog kupusa, osvajajući nova tržista.

Izvor: RTV Slobomir