SDS ističu da Haški tribunal tokom svog čitavog postojanja nije tražio pravdu za srpska stradanja tokom rata u Bosni i Hercegovini i da će nakon njegovog zatvaranja ostati gorak ukus porodicama poginulih civila i vojnika srpske nacionalnosti.

– Tribunal u Hagu nisu interesovale stradanja srpskih civila u Sarajevu, u Podrinju, u dolini Neretve, na području zapadno-krajiških opština, u Posavini, na Ozrenu… Bez istine i pravde Haški sud je ostavio 30.000 srpskih žrtava od kojih je 7.000 civila. Svojim djelovanjem Haški tribunal je sam od sebe stvorio politički sud koji sudi samo vojno-političkom rukovodstvu jedne stranke u sukobu i čije presude treba da stvore prostor za jednolično tumačenje istorije u kojem su Srbi bili jedini negativci a svi ostali žrtve – poručuju iz SDS.

Srpska demokratska stranka svim onim koji imaju takve namjere poručuje da takvo prekrajenje istorije neće proći. Dodaju da presude donesene od političkog Haškog tribunala nisu presude Republici Srpskoj, Vojsci Republike Srpske i srpskom narodu.

U SDS kažu da tumačenje događaja iz perioda 1992-1995 treba prepustiti istoričarima.

– Biće zanimljivo iščitati izdvojeno mišljenje sudije Nijambe koja je juče i javno zahtjevala ponavljanje suđenja. Izdvojeno mišljenje sudije Nijambe na 400 stranica pomoći će rasvjetljavanju brojnih nejasnoća i pitanja koje Haški tribunal nije želio da uvaži. Svaki izgubljen život i svaka žrtva bez obzira na nacionalnost zaslužuje pijetet i poštovanje. Haški sud srpskim žrtvama nije donio pravdu a naša je dužnost da podsjećamo međunarodnu javnost da niko nije odgovarao za 30.000 Srba koji su svoje živote dali za slobodu i za Republiku Srpsku – poručuju iz SDS.