"U prilog tome govori i stav predsjedavajuće Vijeća, sudije Priske Matimbe Nijambe, koja je izdvojila svoje mišljenje od ostalih članova i istakla da bi se ovaj proces morao ponoviti, da se nje pita, i to pred drugim Vijećem", rekao je Đokić, saopšteno je iz Socijalističke partije.

On je naglasio da se tokom procesa jasno vidjelo da tužilaštvo nema održive i smislene dokaze, ali da ni to nije bilo dovoljno da se ova farsa od suđenja zaustavi, niti da pobijedi pravda.

"Nažalost, pravo i pravda često hodaju suprotnim stranama ulice i to su Srbi najviše osjetili u namontiranim procesima Haškog tribunala. To je politički sud u kojem se najstrože sudi srpskom narodu koji na pravdu ne može računati, niti joj se nadati", naveo je Đokić.

On ističe da će posljedice potvrđivanja doživotne presude Mladiću, uprkos tome što se predsjedavajuća Žalbenom vijeću ne slaže, nesumnjivo biti prepeka za budućnost i izgradnju zdravih odnosa među narodima u BiH.

"Sumnjam da će sve ovo doprinijeti pomirenju i boljem razumijevanju", rekao je Đokić i naglasio da, bez obzira na presudu, Srbi dobro znaju istinu i šta su proživjeli u proteklom ratu.

Presuda jednog suda, kaže on, ne može iz svijesti izbrisati teška vremena i ono kroz šta su Srbi prošli stvarajući Republiku Srpsku.

"Ljudi poput generala Mladića su u strašnim vremenima vodili naš narod i borili se da nam obezbijede slobodu i ravnopravnost. Nećemo dopustiti da nas porazi ova sramna presuda, niti da se u bilo čiju svijest uvuče teorija koja dolazi iz pravca Federacije BiH i suflira tezu o genocidnom narodu. Tome se mora stati u kraj, a naš je zadatak da istinu glasno izgovaramo i da je se nikada ne odričemo", istakao je Đokić.

Žalbeno vijeće Haškog tribunala potvrdilo je doživotnu kaznu za komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratka Mladića.

Odluke su donesene uz izuzete stavove sudije Nijambe, koja je po svakoj tački imala pozitiva mišljenja o žalbama Mladićeve odbrane i drugačije stavove od ostatka Žalbenog vijeća.