Dodikova ideja da Dan Republike “premjesti” na drugi datum, kako ocjenjuje Borenović, predstavlja “čin najgoreg izdajnika svog naroda i najvećeg podanika interesa drugih”.

Borenović kaže da se istorijske činjenice ne mogu mijenjati kako kome padne na pamet.

– Tadašnja Skupština srpskog naroda u Bosni i Hercegovini je baš 9. januara 1992. godine, prije početka rata u BiH, donijela Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda Bosne i Hercegovine, odnosno Republike Srpske. To je nepromjenjiva istorijska činjenica i nije na Dodiku ili bilo kome da danas brutalno i sramno mijenja istoriju – rekao je Borenović.

Dodao je da je 15. februar bitan datum, koji poštuje svaki Srbin, jer se tada obilježava i početak Prvog srpskog ustanka i donošenje Sretenjskog ustava, ali da taj datum nema nikakve veze sa nastankom Republike Srpske.

– Jadno je što skoro trideset godina kasnije, ratni dezerter i švercer pokušava da ospori dan nastajanja naše Republike, izda narod, unizi tadašnje političko rukovodstvo koje je u burnim vremenima imalo smjelosti da proglasi Republiku Srpsku, ali najviše sve one koji su potom dali živote za stvaranje Republike. Ovo je najsramniji prijedlog u istoriji Srpske – ističe Borenović.

Izvor Srska Info