Nakon što je prvi set dobio, čuveni Švajcarac je u drugom gubio sa 3:1, a to nije bio jedini problem s kojim se tad susreo.

Naime, opomenut je od strane arbitra da ometa normalno serviranje rivala, na šta je upozoren jer je nakon odigranog poena lagano otišao da uzme peškir, pa se tek onda vratio na mjesto za prijem servisa.

Nakon što je prišao sudiji da pita u čemu je problem, posle kraćeg objašenjenja je rekao: "Slušao sam te, a sada ti slušaj mene. Samo sam otišao po peškir!".

Onda je Federer rukom pozvao Čilića da priđe.

"Igram li sporo? Reci mi, igram li ja sporo?", pitao je hrvatskog tenisera.

Kako je Čilić prethodno i sam bio opomenut da ne izvodi servis na vrijeme, nakon čega je glavnom arbitru ukazao da i Rodžer umije da "zakasni" sa početnim poenom ("Što ne opomenete Federera?", pitao je tada Marin), nije htio da se igra Švajčarčeve igre.

Jeste prišao mreži, ali je hladnokrvno rekao:

"Razumijem, ali pravila su pravila", istakao je Čilić.

Rasprava je još malo potrajala jer je osvajač 20 grend slem titula htio da objasni da je, prosto, išao po peškir (usljed pandemijskih uslova teniseri to sami rade, nema dječaka i djevojčica koji im peškire donose), a sve se na kraju smirilo bez novih burnih reakcija. Meč je, ipak, bio prekinut na skoro pet punih minuta.

Federer je potom izgubio taj, drugi set, ali dobio naredna dva pa je prošao treće kolo rezultatom 6:2, 2:6, 7:6(4), 6:2, ostvarenim posle dva sata i 35 minuta igre. Tačnije, dva i po sata igre i pet minuta svađe.