Naime, Čola je ovu pjesmu otpjevao u spomen mlade Milice Kostić iz Kruševca koja je preminula 1974. godine, a čija je smrt potresla cio region i izazvala niz kontroverzi. Ni dan danas njena potresna sudbina nikog ne ostavlja ravnodušnim...

Naime, Milica je preminula uslijed pada sa 11. sprata Rubinove kule u centru Kruševca, bježeći od pakla silovanja. Još uvjek mlada i naivna, ova učenica Medicinske škole pošla je sa jednim muškarcem na prevaru do njegovog stana, kako bi navodno pozvala njegovu devojku.

Međutim, tamo ju je sačekala grupa muškaraca sa namjerom da je siluju. Osamnaestogodišnja Milica je uz suze preklinjala da je puste i odbijala je da se skine, no kako su bili neumoljivi ova srednjoškola se odlučila je da rizikuje i pokuša da pobegne na jedini način koji joj je bio dostupan.

Kada je ostala sama u sobi u kojoj je bila zarobljena, rešila je da prekrati muke skokom, iako je reč bila o 11. spratu. Uprkos teškim povredama, Milica nije odmah nastradala, već je preminula dva dana kasnije u bolnici.

Inspektor Stefanović uspio je da u njenim posljednjim satima ispita Kostićevu, koja je otkrila šta se sve dogodilo tog kobnog dana. Pored Miličinog svedočanstva podatke o događaju istražni organi su prikupili iz saslušanja i svedočenja još osam osoba.

"Taj dečko mi je rekao da njegova djevojka ima stroge roditelje i da samo treba da je nazovem. Bili smo na 11. spratu", rekla je ona.

"Nisam više mogla da izdržim... Jedino sam tako mogla da sačuvam svoju čast", odgovorila je na pitanje zašto je skočila, a nakon ovih reči pala je u duboku komu, iz koje se više nije probudila.

Ovaj slučaj šokirao je cio region, a doveo je čak i do demonstracija u Kruševcu.

Tekst za pjesmu "Ona spava" napisao je pjesnik Velizar Šofranac, navodno inspirisan ovim činom spašavanja, a muziku je komponovao Kornelije Kovač.

Ova veza, ipak, nikada nije konkretno potvrđena, ali mit o pjesmi i danas živi, a i činjenica je da je Čolić sa pomenutom pjesmom pobjedio na "Hit paradi" samo dva i po mjeseca nakon Miličine pogibije.

Izvor Blic.rs