-Pisaću o pohlepi,prasićima,junadi i Audiju Q5. Odnosno,cilj teksta je pokazati kako vladar ili onaj koji plenira da postane vladar,može iskazati svoju moralnu moć bez ograničenja u političkom okviru.

    -Metodom usporedne analize izgovorenog Ljubiše Petrovića i Miroslava Milovanovića zaključujemo da su obojica nazovi vladari. Jedan upravlja gradom,drugi poslaničkim klubom. Bez najmanje želje da prikriju svoje mogućnosti, valja ih posmatrati kroz prizmu dekadentne teorije jednakosti. Zašto? Zato što je čista dekadencija i umjetnost mentalnog nasilja, sjebanom i ojađenom narodu u vrijeme korone vršiti komparaciju, ko je veći lopov.Nepotrebno,jer narod čvrsto vjeruje kada jedan drugog optužuju za lopovluk.Narod im samo to vjeruje.

     -U narednim redovima otkrivamo,koji od pojmova kao što su junad,prasići i čajo su postali sinonim za lopoviju? Priznaćete,daleko kvalitetnije asocijacije su pohlepa i Audi Q5. Poredak po rangovima često zalazi u sferu subjektivnog pa dijelom nalazimo opravdanje za Milovanovićev izbor kategorija. Čajo je zabavljač i okićeni voditelj svatovskog protokola. Na svadbi ga svi slušaju, makar što je najglasniji bez prijeke potrebe da bude pametan i artikulisan.Izgleda da u naprijed navedenom Milovanović nalazi vezu sa Petrovićem.Ali gdje je tu bezakonje? Suprotno tome,ne vidi nikakvu konekciju između prasića,junadi i Audija Q5. Milovanović naime odlično zna,da se malo ko navozao skupocjenih automobila,tako što je tovio junad ili prodavao prasiće.Da mu vjerujemo? Sjećate se kada Pavle Vujisić u filmu „Ko to tamo peva“ kaže putnicima u autobusu sljedeće: „Miško (slučajna podudarnost sa akterom teksta) je vozio pola kilometra u rikverc vezanih očiju“ i zatim postavlja pitanje.“ Ne vjerujete? “ Putnici svi u glas. “Vjerujemo“. Semberci su obični putnici u pomahnitalom autobusu kojeg vezanih očiju u provaliju beznađa voze ovdašnji političari. Ne vjerujete?

     -Da bi opisao kriminal suprotne strane i približio saznanja o njemu građanima Bijeljine,Petrović je za nijansu manje kreativniji.Pojmovi kao što su pohlepa, velikaši,skupocjeni automobili,Koalicija za svoj džep su ofucani i otrcani i prosječnom konzumentu političkih (ne)prilika odavno poznati.Međutim,gradonačelnik ili onaj ko piše za njega, savršeno precizno koristi stilske figure poput „blokirane glave,brke maste,tugeljiva pjesmica itd“ kada ih dovodi u kontekst lokalnih velikaša,istovremeno želeći da ih uveže sa bezakonjem.Ne vjerujete.Ponovo pročitati scenu iz filma „Ko to tamo peva“.

     -Dolazi nam 31.mart.Milovanović je obećao da ćemo na Skupštini saznati od koga je Ljubiša Petrović dobio novac kojim je kupio Audi Q5. Odbornik SNSD-a je uvjeren da raspolaže kompletnom istinom ali čudi da istovremeno ostavlja vremenski prostor gradonačelniku da se pokaje.(„ako nastavite da budete bezobrazni i nastavite da iznosite laži.“)Kako drugačije tumačiti nego da nudi Petroviću različite vidove kombinatorike.Uglavnom, tek treba da vidimo,hoće li se Milovanović čvrsto držati obećanja? Glasači ga sigurno neće kazniti na sljedećim izborima u koliko se predomisli i ne saopšti ono što tvrdi da zna.Naime,moralna moć bez ograničenja u političkoj sferi upravo je mogućnost igrati se našim mozgovima bez posljedica.Češanje po ušima i špekulacije su stranačke discipline koje su ovdašnji političari odlično savladali.

      -Nesumnjivo da Petrović sprema odbranu, ako ima od čega da se brani.Takođe,jasno nam je da  Petrovića ima ko da brani, a nije riječ o prasićima i junadi. Možda neki čajo.

 

BijeljinaLive