Republički poljoprivredni i fitosanitarni inspektori su širom RS, uključujući i Semberiju, prošle godine u okviru redovnih inspekcijskih aktivnosti izvršili ukupno 117 pregleda parcela na kojima su zasnovani usjevi merkantilne soje s ciljem identifikovanja prisustva genetički modifikovanih usjeva soje.

"Pored vizuelne identifikacije pregledanih parcela koja se vrši u određenoj fazi razvoja soje i korova u tom usjevu, inspektori su radili i brze testove na terenu koji omogućavaju brzu identifikaciju genetički modifikovane soje. Ukoliko se pomoću brzih testova utvrdi da postoje indicije da je riječ o GMO soji, vrši se službeno uzorkovanje usjeva i uzorci se dostavljaju u ovlaštenu laboratoriju na analizu", rekli su iz Inspektorata RS. 

U ukupno pet slučajeva brzi testovi su bili pozitivni i utvrđen je visok nivo sumnje da je riječ o genetički modifikovanom usjevu soje i to na jednoj parceli na području Semberije i četiri parcele na području Lijevče polja. 

"Zbog osnovane sumnje, inspektori su pristupili službenoj inspekcijskoj kontroli kod subjekata koji su evidentirani kao vlasnici usjeva na predmetnim parcelama.  Izvršeno je službeno uzorkovanje, a uzeti uzorci su proslijeđeni u ovlaštenu laboratoriju JU 'Poljoprivredni institut' u Banjaluci. Rezultati laboratorijske analize su u svih pet uzoraka potvrdili prisustvo genetičkih modifikacija", kažu iz Inspektorata RS.Postupajući inspektori naložili su uništavanje spornih usjeva na pet parcela, ukupne površine 6,1 hektara. Pored uništavanja usjeva, inspektori su izrekli i kazne u ukupnom iznosu od 1.200 KM. 
Takođe, u vanrednim kontrolama izvršenim prošle godine, kojima su obuhvaćena četiri proizvođača merkantilne soje na području Srpca, inspektori su uzeli 14 uzoraka za laboratorijsku analizu. U šest slučajeva potvrđeno je prisustvo genetskih modifikacija, zbog čega su inspektori naložili uništavanje usjeva na ukupnoj površini od 5,3 hektara i izdali prekršajne naloge u ukupnom iznosu od 900 KM", navode iz Inspektorata RS.
Izvor: Infobijeljina