Pitanje Izbornog zakona usmjerava sve procese koji dolaze i traženje nekakvog alibija za nepostizanje dogovora neće uspjeti", rekao je Čović za "Dnevni avaz".

Podsjećajući da su HDZ i SDA potpisali prošle godine političke sporazume o održavanju izbora u Mostaru i izmjenama Izbornog zakona BiH, o čemu su počeli razgovori dvije stranke, Čović je rekao da je SDA naknadno postavio zahtjeve koji se odnose na Vladu FBiH, pitanje Ustavnog suda FBiH i niza drugih stvari.

"Blokade kojima žele kupiti vrijeme da se ne postigne nikakav dogovor su nedopustive i jasno je vidljivo ko je politička opcija koja ne želi postići dogovor", istakao je lider HDZ i poručio da će rekonstrukcija ili potencijalno formiranje nove Vlade FBiH zavisiti od dinamike razgovora o Izbornom zakonu BiH.

Ocijenivši da SDA nije do kraja uvjeren u vlastiti kapacitet i parlamentarnu podršku u Parlamentu FBiH, Čović je istakao da legitimni predstavnici hrvatskog naroda okupljeni oko HNS i HDZ imaju jasan stav, parlamentarnu snagu i kapacitet koji je nezaobilazan.

"Već smo odavno istakli da ili nova Vlada FBiH ili rekonstruisana mora imati jasnu programsku agendu i ključne ciljeve", rekao je Čović i poručio da je HDZ dosljedan u insistiranju na programu reformi koji obuhvata širi reformski paket, pri čemu je pitanje Izbornog zakona BiH ključ svega.

Kada je u pitanju nabavka vakcina protiv virusa korona, Čović je konstatovao da je to postalo presudno političko, zdravstveno i bezbjednosno pitanje na globalnom nivou i da se uz sve napore Savjeta ministara i entitetskih vlada na neke stvari nije moglo do kraja uticati jer su se odnosile na dio koji su dobavljači i distributeri trebali uraditi.

"Konačno je potpisan ugovor između Vlade FBiH i dobavljača, te je pitanje dana dolaska naručenih doza vakcina, čime konačno ulazimo u proces vakcinacije stanovništva. Nakon što taj proces otpočne, stvaraju se i pretpostavke za ublažavanje mjera koje je federalni Krizni štab donio prošle sedmice", rekao je Čović i pozvao na strpljenje, ističući da ljudski životi nemaju cijenu.