Usljed pogoršanja epidemiološke situacije u Banjaluci i Istočnom Sarajevu otkazane su sjednice lokalnih parlamenata, a Savez opština i gradova RS će u narednim danima izdati preporuku da slično postupe sve lokalne zajednice. Neodržavanje sjednica moglo bi proizvesti situaciju da privremeno finansiranje u pojedinim lokalnim zajednicama bude produženo i poslije 31. marta.

Prolongiranje izbora za mjesec prouzrokovalo je da su lokalni parlamenti kasnije konstituisani, a u pojedinim lokalnim zajednicama došlo se u situaciju da grado/načelnik i skupštinska većina ne dolaze iz iste političke opcije, zbog čega nije bilo dovoljno vremena da budu usvojeni prijedlozi budžeta, pa se posezalo za privremenim finansiranjem, koje ističe 31. marta. Na zasjedanjima lokalnih parlamenata centralna tema trebalo je da bude upravo usvajanje prijedloga budžeta kako bi se izašlo iz privremenog finansiranja, te započelo sa realizacijom kapitalnih projekata. U zajednicama poput Banjaluke, Bijeljine, Srebrenice i Višegrada u privremeno finansiranje se ušlo automatski, a ne odlukom Skupštine, pa se pojavila bojazan da će takve lokalne zajednice ući u blokadu.

Odbornik PDP-a u Skupštini grada Bijeljina Slaviša Marković za "Glas Srpske" kaže da bi se o budžetu grada trebalo raspravljati uskoro, ali da će se sigurno razmišljati da li će sjednica biti održana imajući u vidu pogoršanu situaciju. - Sastanak predstavnika stranaka je dogovoren u petak, a u nedjelju su donijete mjere. Vjerujem da će sjednica biti otkazana, ako takav prijedlog bude upućen Skupštini - kazao je Marković.

Izvor: Glas Srpske