Ukoliko ste ili bivši pušač vaša pluća su leglo nikotina iz cigareta.

Da biste se riješili "otrova" iz sopstvenog organizma, ne treba vam čudo. Dovoljna su tri sastojka za ljekoviti prirodni napitak koji vam svakako neće odmoći. Ljekoviti napitak sadrži tri jako zdrave biljke: đumbir, luk i kurkumu

Đumbir:

Ovaj drevni začin od davnina se koristi zbog svojih iscjeliteljskih svojstava. Između ostalog, pomaže u eliminiraju suvišne sluzi u plućima.

Luk:

Luk, kao i češnjak, ima antikancerogena svojstva, a odličan je lijek i kod brojnih malignih stanja. Posebno je učinkovit u spriječavanju raznih bolesti disajnog sistema.

Kurkuma:

Kurkuma ili indijski šafran krcat je vitaminima i mineralima, a sadrži i super zdrave omega 3 masne kiseline. Ima antivirusna, antibakterijska i antikancerogena svojstva pa svakako obogatite svakodnevnu prehranu ovim začinom.

Za početak dodajte ga napitku koji čisti pluća, a za koji vam treba:

– 400 grama luka (crveni luk)

– 1 litra vode

– 400 grama šećera (želite li zdraviju varijantu koristite med ili javorov sirup)

– 2 kašičice kurkume u prahu

– koren đumbira veličine palca

Priprema:

1. Vodi dodajte šećer, stavite na vatru i pustite da zakipi.

2. Glavice luka narežite na četvrtine, raskomadajte koren đumbira i oboje dodajte u zašećerenu vodu. Kad mješavina ponovno zakipi dodajte kurkumu te smanjite vatru na laganu temperaturu.

3. Mješavina neka se kuva sve dok se količina vode ne smanji za pola. Zatim je procijedite i ulijte u staklenu posudu. Kada se potpuno ohladi stavite je u frižider gde ćete je držati dok ima napitka.

4. Uzmite dvije kašike eliksira ujutro prije obroka i naveče dva sata poslije obroka.