Vlasnik riječkog kafića "Three Monkeys", poručio je ranije na svom Facebook profilu da "simpatizeri i glasači HDZ-a nisu dobrodošli u kafić", jer su vlasnici kafića poniženi od Vlade, premijera Plenkovića i HDZ-a.

Plenković je ranije danas komentarisao objavu vlasnika riječkog kafića i poručio da je to diskriminacija, a da je sljedeći korak fašizam.

"Ovaj iz Rijeke je eklatantan primjer rasizma, na korak do fašizma. Riječ je o politički nepismenoj osobi. Moramo malo pedagogije, nemojte se smijati", rekao je Plenković, za kojeg mediji kažu da je pritom bio veoma nervozan.

Upitan šta je u toj poruci diskriminatorno, Plenković je rekao:

"Gdje vi radite? Koja ste kuća? Nemojte mi postavljati pitanja ako ne znate o čemu se radi. Ako niste čitali, predlažem da pročitate ono što su ti ljudi pisali. Zamijenite riječ hadezeovci sa Jevrejima i Srbima, na primjer, pa mi recite da li je to što su napisali diskriminacija", naveo je Plenković, prenio je hrvatski portl Index.

Dodao je da je to posljednji kafić na svijetu, tamo ne bi otišao.

Dotakao se i komentara na izjave HDZ-ovog kandidata za gradonačelnika Zagreba, Davora Filipovića, koji je rekao da ne zna ćirilicu i da ne bi znao da pročita riječ koju su Zagrepčani ćirilicom napisali u Ilici u čast kantautoru Ðorđu Balaševiću.

"Zašto doživljava napade, zato što je političkim protivnicima opasan, neugodan im je. Zašto bi on morao znati stihove neke pjesme? U čemu je tu problem", upitao je Plenković.

Opraštajući se od Balaševića, Zagrepčani su riječ "bećarac" napisali ćirilicom.