Medijske kuće, političari i aktivisti za ljudska prava odmah su kritikovali ovaj potez, posebno zato što su sve stranice o zdravlju, vanredna bezbjednosna upozorenja i mreže koje se bave socijalnom zaštitom postale nevidljive zajedno s vijestima.

"Facebook je pogriješio, ovakav potez Facebooka nije bio neophodan, pretjerali su i nanijeće štetu sopstvenom ugledu ovdje u Australiji", rekao je na konferenciji za novinare ministar finansija Džoš Frajdenberg.

On je rekao da direktor Facebooka Mark Cukerberg nije upozorio na uklanjanje informativnih sadržaja kada su njih dvojica razgovarali prošlog vikenda o pripremi zakona koji će primorati i Facebook i Google da plaćaju lokalnim kompanijama za njihove sadržaje.

Oba giganta ranije su prijetili da će obustaviti pružanje usluga u Australiji, ali je Google tokom prethodnih dana sklopio sporazume s nekoliko medijskih kuća.

"Njuz korporacija" Ruperta Mardoka saopštila je da će, zahvaljujući dogovoru sa Googleom, dobijati značajne isplate od te kompnije za pružanje sadržaja za njen pretraživač u segmentu vijesti.

Google je odbio da komentariše današnji potez Facebooka.

Novi zakon u Australiji zahtijeva od Facebook i Googlea da sklope komercijalne ugovore s medijskim kućama čiji linkovi usmjeravaju promet prema njihovim platformama ili da pristanu na određenu cijenu u okviru prisilne arbitraže.